Ett fritidshus på Rindö brann under natten till söndagen ner till grunden. Flera enheter larmades till platsen, men det faktum att Tynningöfärjan inte var tillgänglig, och Vaxholmsfärjan inte kunde lägga till vid norra Tynningö, gjorde att räddningsmanskapet inte kom till platsen förrän en timme efter larmet.
Det var grannar som upptäckte branden i det tomma fritidshuset på Tynningösundsvägen klockan1.04 natten mot söndagen. Branden var då utvecklad och lågor stod ut genom genom fönstren. Inte förrän en dryg timme senare kom brandkåren från Vaxholm till ön. Storstockholms brandförsvars räddningscentral hade larmat Värmdö brandkår liksom personal på Tynningöfärjan. Fruktlöst, eftersom leden sedan årsskiftet, då färjeleden blev statlig, inte längre står till tjänst för akututryckningar. Något som Tynningöborna har kritiserat hårt. Anders Fridborg på Storstockholms brandförsvar förklarar:
– Vi vet att den inte är tillgänglig, men sökte Tynningöfärjan i hopp om att vi skulle få tag i den ändå eftersom det är snabbaste vägen, säger han.
Parallellt larmades även Vaxholmsstyrkan och Vaxholmsfärjan som låg på Rindö och dirigerades till Vaxholm för att hämta brandkåren. Färjan tog sedan med styrkan till Tynningö. Eftersom det inte går att lägga till och släppa av brandbilen på norra Tynningö som är närmast, fick färjan gå runt.
Med gångtiden på 40 minuter innebar det att brandkåren inte var på plats vid fritidshuset förrän en dryg timme efter larmet.
Även brandbåten i Åkersberga och Stockholm larmades, liksom ambulanshelikoptern. Av okänd anledning startade inte Åkersbergabåten. Stockholmsbåten hade dessutom problem med att ta sig in i viken där huset låg.
När räddningstjänsten kom till platsen var fritidshuset totalförstört och räddningsmanskapet koncentrerade sig på att skydda det som fanns kvar, en gäststuga och en husbåt samt närliggande hus.
Några personer fanns inte i huset. Enligt uppgifter skall ägarna ha lämnat huset kl 11 på förmiddagen. Polisen utreder nu brandorsaken och en anmälan har gjorts om allmänfarlig vårdslöshet, polisen misstänker inte uppsåt.
– I det här fallet hade det inte spelat någon roll om vi hade kommit tidigare. När allmänheten upptäckte branden var huset redan övertänt så resultatet hade blivit tämligen detsamma, säger Anders Fridborg om den långa insatstiden.
På frågan om räddningstjänsten hellre skulle önska att styrkorna gick via Norra Lagnö på Värmdösidan säger han:
– Vi behöver samverka med Trafikverket för att få över brandbilsresurser. Om det fanns en beredskap för Tynningöfärjan så hade det underlättat, men vi har svårt att ställa krav på det. Vi får använda oss av de resurser samhället har till förfogande. Det är ett svårt läge när man bor på en ö, även om det är innerskärgård, säger han och menar att det räddningstjänsten kan göra är att underlätta för enskilda att ta eget ansvar genom rådgivning och information.
Frågan om brandvärn på ön har varit uppe till diskussion tidigare:
– Nu när det har blivit förändringar i färjetrafiken kan det vara aktuellt att ta upp de igen, säger Anders Fridborg.