
Det blir inget prövningstillstånd för överklagandena av de domar som rör bygget av Norviks hamn. Det har Högsta domstolen beslutat. Men hamnfrågan kan bli ett fall för EU-domstolen.
Hovrättens huvudförhandlingar kring de tre domarna som rör Norvikshamnsbygget inleddes i augusti förra året. Domarna föll i oktober och fastställde Stockholms hamnars tillstånd att bygga och driva godshamnen vilket mark- och miljödomstolen i Nacka tidigare beslutat om. Även villkoren för bygget fastställdes, med små skillnader gällande bland annat bullervillkoren.
Målet om Norvik har varit ett omfattande rättsärende och motståndarna har bland annat varit ett 20-tal grannar, Naturvårdsverket, Naturskyddsföreningen, Hav- och vattenmyndigheten och Kammarkollegiet.
Efter Högsta domstolens beslut att inte ge prövningstillstånd är de sista överklagandena, från Naturskyddsföreningarna i Nynäshamn och Stockholm, nu undanröjda. Beskedet var efterlängtat, Nynäshamns kommunalråd Anna Ljungdell (S) säger:
– Äntligen! Hamnen och intilliggande logistik- och företagspark ger nya möjligheter för lokala näringslivet, tusentals arbetstillfällen till Nynäshamn och säkerställer en trygg och effektiv varuförsörjning till den växande Stockholm-Mälardalsregionen.
Även Johan Castwall, vd för Stockholms hamnar, är nöjd:
– Efter en lång process i detta betydelsefulla projekt för Stockholmsregionen har vi fått det slutliga beskedet och kan äntligen påbörja byggnationen av Stockholm Norvik i år.
Hos Naturskyddsföreningen i Nynäshamn är tonläget ett annat. Ordförande Eva Dannstedt Branting säger:
– Vi är inte förvånade och kommer att kontakta jurister på Havs- och vattenmyndigheten för en eventuell prövning i högre instans, EU-domstolen, säger hon och hänvisar till en dom förra året där en tysk miljöorganisation vann ett mål om muddring.
– Den tidigare domen om Norvik i Miljööverdomstolen uppfyller inte vattendirektivet, som innebär att man inte får försämra vattenkvalitén. Och det kommer en så här stor hamn att göra, det är vi säkra på. Men domstolarna är inte vana vid att tillämpa vattenkvalitetsnormerna.
Går det inte att bygga nya hamnar enligt er?
– Infrastruktur är inget man bygget om det inte behövs, och det finns redan fem storhamnar på Ostkusten. Framför allt är Södertälje en stor konkurrent. Visst är sjövägen bra i vissa fall, men att frakta varor med båt till Göteborg med vidare befordran via järnväg till övriga landet är att föredra. Till Göteborg går de riktigt stora containerfartygen. Dessutom anses godset inte räcka till för Norvik, säger Eva Dannstedt Branting.
Först om tre år beräknas hamnen kunna ta emot det första fartyget.
FAKTA/Detta har hänt
- 2007 lämnades en första ansökan om tillstånd att bygga en ny storhamn utanför Nynäshamn. Förhoppningen var då att
hamnen skulle stå klar i år, 2015.
- En lång överklagandeprocess inleddes, som slutade i Högsta domstolen och innebar att hamnen får byggas.
- Den process som nu avslutats gäller villkoren för bygget,
gällande muddring, sprängning, järnväg och andra detaljer.
- För att möta synpunkter från sakägare och remissinstanser minskade Stockholms hamnar på själva hamnområdet, från nio till sju kajlägen. Därigenom kommer inte fartygen att behöva vända på annans vatten, dessutom sparas en bergsrygg mot nordväst, två viktiga frågor för sakägarna. Det innebär att hela den planerade containerverksamheten kunde behållas, däremot har kapaciteten minskat något jämfört med ursprungsplanen.