KRÖNIKA. Varje år stjäls gods för flera miljarder kronor i Sverige, och stöldgodset flödar ut ur landet. Polismyndigheten har tidigare uppskattat att ungefär hälften av det som stjäls vid bostadsinbrott och nittio procent av stulna båtmotorer, bilar, bildelar och jordbruksmaskiner förs ut av internationella stöldligor. Vilket inte är så konstigt. Vi har ett fullständigt tandlöst regelverk som mer eller mindre bjuder in till den här typen av verksamhet.
Tullverket får nämligen inte bekämpa stöld och häleri, eftersom det inte är deras huvuduppdrag – det är polisens. En myndighet vars möjlighet att prioritera den här typen av brott uppenbarligen lämnar oss med det här resultatet.
För att få bukt med problemen började man 2021 utreda frågan om tullens befogenheter, och det gjordes också ändringar i lagen. Ändringarna gav tullen rätt att bistå andra myndigheter och ingripa vid brott som inte ingår i deras eget uppdrag, samt ingripa om de misstänker någon för att vara i färd med att forsla ut stulna prylar ur landet. Något som kanske låter bra. Men i verkligheten är det fortfarande fiasko. För tullens möjligheter att stoppa utgående trafik vid misstanke om något skumt är nämligen begränsade till varor som finns listade i deras uppdrag, som vapen och narkotika, men inte vid misstanke om stöldgods. Detta beror på den fria rörligheten av varor inom EU. Därför får tullen bara
ingripa om misstanken uppstår i samband med en vanlig tullkontroll – alltså om de mer eller mindre ramlar på något, vilket de sällan gör. Eftersom tullens uppdrag först och främst är att kontrollera det som kommer in i landet, och inte det som är på väg ut. Så utredningarna om tullverkets befogenheter har, precis som brottsligheten, fortsatt sedan 2021. Båda i en omfattande skala.
Utredningshistorien har under vägens gång fått en lång rad tilläggsdirektiv och både delbetänkanden och slutbetänkanden. Det senaste förslaget är att införa ett nytt brott, utförshäleri, och utökade befogenheter för tullen att lägga sig i det. Det verkar till och med som om att – hör och häpna – det ska ingå i tullens uppdrag. Om förslaget klubbas träder det i kraft den 1 juli i år.
Det låter kanske bra. Men så kan man ana ett litet problem. Tullen får inte utreda brottet. Det ingår inte i deras uppdrag, det är polisens... Så om det här leder till någon förbättring är det kalas. Men som jag ser det finns all anledning att vara tveksam.