
När fiskefantasten Jonas Nilsson råkade ut för en allvarlig bilolycka byttes skärgårdslivet abrupt ut mot en rullstol på landbacken. Men med stor envishet har Jonas lyckats ta sig ut i skärgården igen. Han hjälper dessutom hundratals andra funktionshindrade ut på vattnet.
I Tranvik, söder om Solö i Norrtälje kommun, är det full aktivitet i sommar. Dit kommer funktionshindrade i alla åldrar för att få uppleva båtturer i skärgården, något som för många av dem tidigare har varit en omöjlighet. Verksamheten drivs av den ideella föreningen Sveriges funtionshindrades frilufts- och fiskeförening.
– För dem är det en fantastisk frihet. Det går inte att göra i vanliga fall. Bara att ta sig ombord på en båt och fritt kunna röra sig går inte att beskriva i ord. Att vara på en Vaxholmsbåt eller Finlandsfärja är inte samma sak, säger Jonas Nilsson som grundat föreningen.
Han sitter själv i rullstol efter en bilolycka 2002. Innan dess var han ofta ute i skärgården och fiskade, vilket då plötsligt blev omöjligt. Men han var inte typen som gav upp.
– Jag har alltid varit sådan att jag ska klara av allting själv. I min värld finns inte inte. Jag är envis som en åsna, det är tack vara det som det funkar.
Det största problemet efter olyckan var att hitta en båt som var byggd så att han ensam kunde hantera den.
– Jag försökte hitta båtar som det skulle fungera med, men det fanns inte.
Som av en händelse träffade han Fred Bergkvist, som efter att ha fått Parkinsons sjukdom, tagit saken i egna händer och börjat bygga en egen anpassad båt med nedfällbar ramp i fören. De startade ett samarbete som nu blivit ett företag som serietillverkar handikappanpassade båtar. En av dessa används nu i föreningen för att hjälpa andra i samma situation att få uppleva skärgårdsmiljön.
– Det finns ett stort intresse. I Sverige finns 300 000 rörelsehindrade människor, säger Jonas Nilsson.
Föreningens verksamhet har gjorts möjlig genom stiftelsen Oscar Hirs minne som upplåter mark och subventionerar föreningens verksamhet. Deltagarna får betala en summa för varje tur, men priset varierar.
– Vi vänder oss till alla med behov. De som har sämst ställt subventionerar vi mer. Men vinstdrivande assistansföretag får betala fullt pris.
Tanken är att man i framtiden ska utöka verksamheten på fler platser runt om i landet. När Skärgården pratar med Jonas Nilsson så ska han iväg och hämta en äldre, funktionshindrad dam på Gräddö. Hon har länge haft en önskan att få återse sitt hus som ligger på en ö en bit ut från hemmet. Hon har inte varit där på tio år.
– Det är inget vi vanligen gör. Det är många som frågar om transportservice, men det här är en kvinna jag känner, säger Jonas Nilsson.