Så skriver Magnus Rietz i inledningen till sin gedigna hyllning till Östersjöns vägvisare. Efter fyra år och resor till nio länder är nu äntligen verket, med runt 300 unika fotografier över platser som få människor besökt, färdigställt.
Han har själv en egen, fungerande fyr hemma i trädgården i Nynäshamn. Till och med kaffekopparna han plockar fram till vårt fika pryds av välkända svenska fyrar, gjorda efter hans egna bilder. Ändå vill Magnus Rietz inte säga att han är besatt.
– Nej, det är jag inte, menar han bestämt.
Men det krävs nog ändå ett intresse utöver det vanliga för att under fyra års tid kuska Östersjön runt och mödosamt dokumentera två hundra fyrplatser i de nio länder som gränsar till vårt gemensamma hav. Vissa så otillgängliga och svåråtkomliga att ingen utlänning varit där tidigare.
Resultatet i form av praktverket Fyrar runt Östersjön ges nu ut av Lind & Co förlag. Boken innehåller cirka 300 fotografier, där inte endast fyrarnas yttre är porträtterade. Magnus Rietz har i möjligaste mån också tagit sig in i fyrarna och dokumenterat interiör och tekniska detaljer. Bilderna är ackompanjerade av korta, stundtals personliga och filosofiska texter.
– Det jag skriver är ofta mina egna betraktelser och upplevelser kring fyren och platsen runt omkring. Det finns alltid böcker i respektive länder om deras fyrar och jag ville därför undvika att skriva samma innehåll en gång till, säger Magnus Rietz.
Det är inte första boken om fyrar som Magnus Rietz gör. Han har sedan mitten av 80-talet fotograferat och dokumenterat fyrar i över femton länder, och tidigare gjort och medverkat i ett tiotal böcker om fyrar och sjömärken.
Varför ville du göra den här boken?
– Jag har alltid varit intresserad av kombinationen kultur- och naturmiljöer. Men mitt avstamp för boken handlar också om att jag vill göra något för Östersjön. Det är alltid så mycket tjat om hur illa det är ställt, men vem vill rädda en dyngpöl? Jag vill förmedla vad det är som är värt att rädda, säger Magnus Rietz.
Det tycks finnas en nästan mytisk dragningskraft till de säregna, ofta spektakulära byggnationerna. Idag är över 4 000 personer med i Svenska Fyrsällskapet.
Vad är det med fyrar som lockar så många, tror du?
– Jag vet inte! Jag tror det finns flera anledningar. De ses ofta som yttersta utposter, vilket de ofta inte alls är. Men folk vill komma dit, komma nära havet. Man tycker också att det är fint att komma till kulturplatser. Vad som ofta är en besvikelse är om fyren är tagen ur bruk, eller om man inte kan gå in i den.
Just att ta sig ut till alla fyrplatser och få komma in i fyrarna var stundtals en svårighet under arbetet med boken, berättar Magnus Rietz. I Ryssland klassas alla fyrar som militära områden och är normalt inte öppna för utomstående. Men Magnus lyckades få ett specialtillstånd från FSB (före detta KGB) för att få besöka de stängda fyröarna i Finska viken där tiden i princip stått stilla sedan andra världskriget. En enorm energikick under en mödosam fas i projektet, berättar han.
– Jag har haft en fantastisk tur under de här resorna, och träffat så många människor som öppnat dörrar för mig. Det hade inte gått annars.
Att hålla fokus och hög kvalitet genom hela arbetets gång var en annan utmaning. Det gäller att vara målmedveten och känna in varje plats, menar Magnus Rietz.
– Då blir man som en slags samlare. Blir det inte bra så gör man om det, man lämnar ingenting halvdant gjort.
Finns det några särskiljande drag hos fyrarna, Östersjöländerna emellan?
– Det är snarare så att det finns en massa saker gemensamt. Rent arkitektoniskt påminner de om varandra. Men även inkromet. Den tekniska utrustningen tillverkades ofta i Paris, av fyra-fem mekaniska verkstäder som exporterade till hela världen, berättar Magnus Rietz.
Dock vittnar interiörerna i form av exempelvis carreramarmor, kubistisk konst och sovjetisk propaganda inte sällan om svunna tider och ländernas respektive historik.
– Nej, nu är jag ju med runt och presenterar den och berättar om processen. Det kan man inte göra under arbetets gång. Det vill man låta vara orört, säger Magnus Rietz.
Boken finns hos flera av de stora bokhandlarna, bland annat Adlibris, Bokus och Akademibokhandeln.