
Gästhamnen i Långvik yttre kunde efter en lång intern strid inom föreningen som äger marken till sist öppna den 30 juli. Ett lyft för hela ön menar företagare på ön.
Osäkerheten var stor om gästhamnen i Långvik yttre skulle kunna tas i drift i sommar, men den 30 juli öppnades den efter att ett slutbesked för bryggan beviljats av Värmdö kommun. Ett beslut som välkomnades av många besökare och öbor. I den utbyggda hamnen finns nu service som toalett, dusch och tillgång till el och vatten till de gästande båtarna.
– Möjas näringsliv behöver verkligen denna hamn. Möja har så mycket att erbjuda men har länge saknat möjlighet för lite större båtar att besöka ön, skriver Sune Fogelström, styrelsemedlem för Möjaskärgårdens företagarförening i ett mejl till tidningen.
I ett brev till sina medlemmar skriver styrelsen att hamnen tillfört näringslivet många kunder och är ett viktigt steg i Möjas utveckling. Styrelsen ser utvecklingen i Långvik som positiv för övrigt näringsliv på ön.
Men hamnen har vållat interna stridigheter inom den samfällighetsförening som äger marken. Den 29 augusti kommer samfälligheten att hålla årsmöte där hamnens framtid ska diskuteras. Styrelsen i Möjaskärgårdens företagarförening uppmanar i ett mejl alla sina medlemmar som har rösträtt i samfälligheten att gå och rösta på årsmötet. Men föreningen har samtidigt direkta kopplingar till samfälligheten. Ordförande är gift med den tidigare ordföranden i samfälligheten. Även den arrendator som nu driver verksamheten i hamnen sitter i företagarföreningens styrelse.
Medlemmar ifrågasätter gästhamnens öppnande
Medlemmar i Möja-Långvik samfällighetsförening riktar skarp kritik mot Värmdö kommun för att ha gett tillstånd till öppnandet av hamnen.
Sedan 15 juni har länsstyrelsen utsett en syssloman som tagit över alla angelägenheter som rör Möja-Långvik samfällighetsförening och hamnen i Långvik yttre eftersom den tidigare styrelsen inte ansågs varit beslutsför sedan 2019. Uppdraget gäller fram till ny styrelse väljs på årsstämman den 29 augusti. Trots det har tidigare ordförande, efter länsstyrelsens beslut, skickat in en ansökan om slutbesked för bryggan i Långvik. Värmdö kommun beslutade den 23 juli att bevilja slutbesked, vilket gjorde att en arrendator kunde öppna hamnen den 30 juli. Bygglovet för bryggan är sedan tidigare överklagat till länsstyrelsen.
– Länsstyrelsen har slagit fast att föreningen som företräder markägarna inte har haft någon behörig styrelse sedan åtminstone år 2019. Detta innebär att det inte kan finns något giltigt driftavtal mellan föreningen och det utomstående företag som nu har öppnat hamnen och börjat ta in hamnavgifter. Därutöver är det ekonomiska upplägget mycket ofördelaktigt för föreningen. På endast tre till fyra dagar har företaget tjänat in föreningens markhyra, därefter går hela säsongens hamnavgifter oavkortat till det utomstående företaget, inte till föreningen. Upplägget gynnar alltså det utomstående företaget, inte markägarnas förening och det är ytterst tveksamt om upplägget ens täcker föreningens fasta kostnader. Inte heller har bygglovet vunnit laga kraft och förväntas inte heller göra det inom överskådlig tid, skriver en av de kritiska medlemmarna i ett mejl.
Enligt ett osignerat arrendeavtal som Skärgården tagit del av ligger arrendet av hamnen på 30 000 kronor per år. Kostnader för el och vatten tillkommer. Hamnen har till största delen finansierats av EU-projektet Seastop med kraven att hamnavgifterna endast får täcka driftskostnaderna samt att anläggningen ska vara allmänt tillgänglig. Det finns 27 båtplatser i hamnen. Avgiften är 300-400 kronor per dygn beroende på båtens storlek med extra avgift för el och vatten. En del av bryggan är dessutom reserverad. Enligt Cecilia Lejon, kommundirektör i Värmdö, gjordes bygglovsansökan innan sysslomannen tog över samfälligheten och att det beviljade slutbeskedet endast är en del i den processen och inte något nytt ärende eller ansökan. Hon skriver i ett mejl att sysslomannen aktivt bekräftat att handläggningen ska fullföljas.
– Från kommunen har vi varit mycket tydliga med att Seastopavtalet ska följas. För närvarande har vi en dialog med sysslomannen, men ser fram emot att fortsätta den med den nya styrelsen för samfälligheten när denna tillträtt, skriver Cecilia Lejon.