
Både smått och stort – men inga storslagna planer.
Utvecklingen av Nynäshamns gästhamn står i fokus i en ny rapport som presenterades nyligen.
Visionerna och förslagen för hur gästhamnen i Nynäshamn kan utvecklas har genom åren varit många. För några år sedan kom ett förslag med stor bostadsbebyggelse i hamnområdet, något som möttes av skarp kritik från Nynäshamnsborna. I den nya rapporten som presenterats tar man istället fasta på de små detaljerna.
– Förslagen som tas upp är realistiska och genomförbara som kan förändra hamnområdet utan att göra det till något annat, säger David Ulmér vid Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen som står bakom utredningen.
Rapporten tar upp vad som kan göras i hamnen på kort, mellan och lång sikt. På kort sikt, inom de närmsta fyra åren, handlar mycket av förslagen om att rusta upp den offentliga miljön i hamnen och på Frejas holme. Bland annat föreslås att man bygger ett pumphus för båtarnas svart- och gråvatten men även att hamnkontorets byggnad byggs ut med en våning.
– Det är relativt enkla åtgärder som jag tror kommer att ge väldigt mycket, säger David Ulmér.
Under arbetets gång med utredningen har nynäshamnarna fått vara delaktiga och tycka till om förslagen som presenteras i rapporten.
– Det har varit ett stort engagemang. Hamnen är viktig för de som bor här, säger Ulmér.
På lite längre sikt föreslås åtgärder som yteffektivisering av befintlig mark. Det skulle bland annat kunna möjliggöra att en vänthall i anslutning till skärgårdsbåtarna och pendeltågen kan byggas. En annan åtgärd skulle kunna vara fler parkeringsplatser. Blickar man fram till 2030 utesluter David Ulmér inte att bostäder kan byggas, men i mindre skala än vad som tidigare föreslagits. Bland annat menar han att det skulle kunna byggas på Frejas holme och vid pendlarparkeringen.
– Men för att bostäder ska bli möjliga måste åtgärder till för att kunna bemöta förhöjda havsnivåer, säger David Ulmér.
Ytterligare något som måste till är att en detaljplan som godkänner bostadsbyggande måste till. Det finns inte i dagsläget. Ulmér föreslår också åtgärder som ska få stadskärnan och hamnen att bättre kopplas ihop med varandra.
– Genom att bredda torget och förstärka stråket från hamnen upp till centrum tror jag att de olika områdena lättare växer ihop, säger David Ulmér.
Närmast ska förslagen behandlas i Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Därefter ska ärendet tas upp i kommunstyrelsen där politikerna förväntas besluta om en mer konkret plan för hamnens utveckling.