
Nordiska forskare och fiskeribiologer vill på sikt se en gemensam nordisk förvaltning av mellanskarven i Östersjön. Samarbetet stöttas av Nordiska ministerrådet. Samtidigt diskuteras skarvproblematiken i riksdagen.
En samarbetsgrupp bestående av nordiska forskare och fiskeribiologer vill att mellanskarven i Östersjön ska förvaltas gemensamt av de nordiska länderna.
– Mellanskarven är inte längre en hotade fågelart i Nordeuropa och det finns flera undersökningar som visar att skarven blivit ett hot mot vissa fiskbestånd, säger Maria Ovegård, forskare vid institutionen för akvatiska resurser på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU i ett pressmeddelande.
Hon ingår i den samarbetsgrupp som nyligen träffades i Danmark för att diskutera frågan.
Just Danmark har de största skarvproblemen men även längs den svenska och finska kusten bedöms mellanskarven utgöra ett hot mot skyddsvärda fiskbestånd. På senare år har man i Norge fått problem med skarven i sötvattenområden medan fiskbestånden i Estland ännu är goda och någon större konflikt finns inte mellan fågeln och fisket.
Förutom Nordiska ministerrådet stöds forskarteamet av fiskeriorganisationer i de nordiska länderna.
Den 17 april debatterades skarvproblematiken i riksdagen. Jesper Skalberg Karlsson (M) frågade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) hur regeringen vill verka för en levande skärgård med tanke på säl- och skarvbeståndens utveckling.
– Regeringen följer frågan noga men har i dag inga sådana förslag. Ärendet är under beredning. Jag har ej som avsikt att föregripa det, säger Sven-Erik Bucht.
Magnus Oskarsson (KD) ville veta vad ministern konkret tänker göra för att få ner sälstammen. Sven-Erik Bucht påpekade att problemen inte bara beror på säl- och skarvpopulationernas storlek.
– Problemet är att medan politikerna sitter på händerna så förändras verkligheten här utanför, säger Jesper Skalberg Karlsson som fortsätter:
– Kommer regeringen att presentera någonting på fiskefronten eller är det helt stopp i maskineriet?
Bucht svarade att han delar oron för skärgårdsfisket men vill avvakta beredning och inte kan ge besked om var man kommer landa.