
Att åka ”fast” i en nykterhetskontroll trots att man är nykter är fullt möjligt.
Statistik från Kustbevakningen visar att omkring 14 procent av de förundersökningar som inletts vid misstanke om sjöfylleri lagts ned i brist på bevisning.
Enligt ett tips till Skärgården ska en person under midsommarhelgen blivit stoppad av Kustbevakningen för en nykterhetskontroll. Personen hade, enligt egen utsago, inte druckit alkohol på en vecka men blåste ändå positivt och fick följa med i land för att på nytt blåsa i ett annat instrument. Där kunde det bevisas att båtföraren inte hade någon alkohol i utandningsluften och personen fick åka iväg med sin båt igen.
– Vi följer bara de rutiner vi har och visar ett utandningstest i våra sållningsinstruement positivt för alkohol måste vi gå vidare för att klarlägga om det finns en brottsmisstanke eller inte, säger Mattias Lindholm, pressekreterare på Kustbevakningen.
Vid misstanke om sjö- eller rattfylleri får personen blåsa på nytt i ett annat instrument som ger ett mer exakt, mätbart, resultat. Det är resultatet i det senare testet som används som bevismaterial.
Statistik från Kustbevakningen visar att mellan tretton och fjorton procent av de förundersökningar som inletts vid misstanke om sjöfylleri under 2014 och 2015 har lagts ned. Det efter att de misstänkta fått blåsa på nytt i bevisinstrumentet. Fram till i början av juli i år har tre förundersökningar av totalt tio positiva blås fått läggas ned.
Att åka dit, i ett första skede, trots att man inte har druckit alkohol tycks alltså vara lättare än man kan tro – och det har sin förklaring.
– Det finns naturligt med alkohol i munnen efter att du ätit något, särskilt om det innehåller socker. Då påbörjas en jäsningsprocess i munnen som vi brukar kalla för munalkohol och det kan ge utslag i sållningsinstrumenten. Även om det är ovanligt, säger David Nilsson, säljare på Dräger, som tillhandahåller de sållningsinstrument som kustbevakningen och polisen använder sig av.
Har du alltså ätit lite godis strax innan kustbevakning eller polis vill göra ett utandningstest kan munnens naturliga nedbrytningsprocess göra att du blåser positivt.
Många gånger sker kustbevakningens kontroller ute till havs. Då kan det vara långt till närmsta enhet där ett bevisprov kan göras.
– Vi försöker alltid att koordinera våra insatser så att det är nära till en bevisaparat. Det är inte bra för någon att behöva åka långt för att avlägga ett bevisprov, varken för individen eller för oss, säger Kenneth Neijnes, regionchef på kustbevakningen.
Anledningen till att myndigheten inte kan ha bevisaparaten med sig i de mindre båtarna är enligt Mattias Lindholm att ångor från bensin och diesel kan påverka bevisprovet.
Vad felmarginalen beror på är svårt att säga, fortsätter Neijnes.
– Min bild är att de som blåser rött i sållningsinstrumentet och sedan grönt i bevisinstrumentet är de som ligger på gränsen till vad som är godkänt. Oavsett vilken gräns som gäller är det alltid problem när man kommer ned i marginalen för att kunna styrka bevisen. Samma sak gäller till exempel vid fortkörning. Även om vi har laserverktyg som mäter exakt är det svårt att bevisa i de fall när en misstänkt ligger i de absoluta gränsvärdena. Och då är det bättre att lägga ned en förundersökning än att driva en rättsprocess av det hela, säger han.
Det finns idag sållningsinstrument som kan särskilja munalkohol och faktiskt konsumerad alkohol.
Borde inte det ligga i ert intresse att använda en sådan teknik för att få ned felmarginalen?
– Det kommer säkert vartefter. Vi måste använda oss av den teknik som är godkänd av domstol och backas upp av den rättsäkerhet som vi har. Därför är vi hänvisade till en viss aparatur. Det brukar ta ett tag innan ny teknik omsätts i vår verksamhet, säger Kenneth Neijnes.
FAKTA: Det här händer om du blåser rött
- I ett första skede blåser du i ett sållningsinstrument som sållar ut de som vid tillfället får ett resultat över straffbar gräns på 0,2 promille.
- Resultatet i sållningsprovet kan inte användas som bevismaterial vid en eventuell brottsutredning.
- Om man blåser positivt inleds en förundersökning om misstanke för sjö-/rattfylleri. Då krävs ett bevisprov som sker med hjälp av ett annat instrument som mäter mer precist. Man blåser i det instrumentet vid två tillfällen med fem minuters mellanrum.
- Ger inte bevisinstrumentet utslag avskrivs ärendet.
- Sållningsinstrumentet kalibreras var tredje månad och bevisinstrumentet kalibreras var fjortonde dag.
Källa: Kustbevakningen