
Efter lång väntan på besked flyter nu godstrafiken till Ornö och Utö. Men ingen av lösningarna är långsiktigt hållbara och de lokala entreprenörerna är besvikna på trafikbolag och politiker.
Ornö, Kymendö och Fjärdlång riskerade att få sina transporter av livsmedel halverade den här säsongen efter ett beslut av Region Stockholms rederi Waxholmsbolaget.
Till slut lyckades entreprenörerna på Ornö få till ett eget avtal med det privata rederiet Ressels.
– De kör ut två lastbilar i veckan till Ornö via vägfärjan, säger Stefan Skog, delägare i Gulfmacken och livsmedelsbutiken i Kyrkviken på Ornö samt Kyrkvikens Bar & Bistro.
Fjärdlång och Kymmendö får även i fortsättningen förlita sig på Waxholmsbolagets reducerade kyltransporter (fyra lastburar per tur) på Vindöga.
På Utö är det nu som förr med gods- och kyltransporter till Ica, sju-åtta krogar samt Försvarsmakten.
Problemet inför den här säsongen var att Waxholmsbolagetbestämde sig för att bara tillåta en lastbil åt gången på den gamla bilfärjan Renskär. Det gjorde att Ica-affärens kyllastbil inte fick köras ombord, och därmed riskerade kyltransporterna till Utö att halveras.
– Beslutet byggde på en felräkning från Waxholmsbolaget sida, säger Stefan Guldstrand.
– De tog den totala godsvolymen och delade med 52, men så kan man inte räkna. Vi har ju 90 procent att godsvolymen under sommaren.
Ornö, Kymendö och Fjärdlång har tidigare fått en stor del av sina transporter av livsmedel via Vindöga. Båten byggdes om förra våren, vilket innebar att den fick en minskad godskapacitet.
Sommaren 2021 kompenserade Waxholmsbolaget bristen på godskapacitet med lastbilar som körde ut gods till Ornö.
– Men vi har från Waxholmsbolagets sida varit tydliga med att den lösningen bara var tillfällig, sa Elin Lindström, presskommunikatör vid Trafikförvaltningen i Region Stockholm när Skärgården talade med henne i våras.
– Waxholmsbolagets uppdrag att ombesörja godstrafik till öar utan bro, tunnel eller vägfärja. I och med att Ornö har en vägfärja, är det inte motiverat att ytterligare utöka de godstransporter som går via Waxholmsbolaget.
De lösningar som Utö och Ornö nu lyckats komma fram till fungerar bra för tillfället, men varken Stefan Guldstrand eller Stefan Skog är nöjd med regionen eller Waxholmsbolaget.
– Transporterna blir allt dyrare och reglerna kring dem allt krångligare, säger Stefan Guldstrand.
Stefan Skog är nöjd med samarbetet med Ressel, men poängterar att rederiet är upphandlade på fem år och efter det kan det bli nya villkor. Även han kritisk till Waxholmsbolaget samt den politiska ledningen i Region Stockholm:
– Det finns ingen vilja att samarbeta eller ens kommunicera med oss för att hitta en lösning på transporterna.