
– Abborrfisket har varit bra i stora delar av skärgården hela sommaren, och är det nu med. Och det gäller även gäddan. Det är en rejäl uppryckning.
Länsstyrelsens fiskekonsulent Henrik C Andersson står i regelbunden kontakt med fiskare i hela skärgården, både sport- och yrkesfiskare.
– Det är riktigt bra i innerskärgården, men inte i ytterskärgården, säger han.
Ett mönster som bekräftas av sommarens inventeringar av fiskyngel. I Torpainfjärden vid Ingarö, där stiftelsen Baltic Sea 2020 undersökt saken, ser det mycket bra ut.
– Där var det extremt mycket årsungar av gädda.
Men sommarens undersökningar av platser längre ut i skärgården visar betydligt sämre resultat.
– Där är det i princip noll.
Det gäller bland annat Ängsön utanför Fjärdlång samt vikar och flader vid Ornö och Utö, där man årligen undersöker förekomsten av gädd- och abborryngel.
Det betyder, sammanfattar Henrik C Andersson, att mönstret från senare år, med stora skillnader mellan inner- och ytterskärgård, har förstärkts.
– Tidigare har det varit halvdåligt i innerskärgården och jättedåligt i ytterskärgården. Nu är det bra i innerskärgården och jättedåligt i ytterskärgården.
Ytterskärgården påverkas starkt av förändringar i öppna havet, vilket är den troliga förklaringen till detta mönster, säger han. Om förändringarna beror på miljöpåverkan eller naturliga variationer vet man inte säkert, men om exempelvis planktonsamhället förändras kan ynglen bli utan mat och svälta ihjäl. En teori är att det tidigare så hårda fisketrycket på torsk skapade en ekologisk obalans med planktonbrist som följd och nu, när torsken kommit tillbaka och situationen ser bättre ut, finns det ingen lekfisk kvar i ytterskärgården. Det kan därför ta lång tid innan dessa bestånd återhämtar sig – om de över huvud taget kan det.
– Det är därför jag skulle vilja testa med att sätta ut gädda, säger Henrik C Andersson.
Från övriga kuststräckor rapporteras bland annat om rikliga mängder med både gädd- och abborryngel längs Upplandskusten, och från Blekinge kommer liknande rapporter: på sina håll är där mycket gott om gäddyngel och ännu bättre ser det ut att gå för abborren:
– Man skulle kunna kalla det en explosion av abborryngel ute i vattnet kring Blekinge, säger marinbiologen Ulf Lindahl till P4 Blekinge.