
Hoten mot ejdern kommer inte bara från luften i form av havsörnar. En ö i närheten av Ornö fick nyligen påhälsning av grävling varvid 30 ejderbon rensades.
Som Skärgården rapporterat tidigare har den ökande havsörnsstammen blivit ett hot mot ruvande ådor. På ön Hävringe utanför Oxelösund pågår därför just nu ett försök med att skyddande ”ejderhus” för häckande ådor.
Många skärgårdsbor vittnar även om att ådorna de senaste åren har letat sig från ytterskärgården till öar längre in för att undkomma hoten från luften.
Men nu rapporteras från mellanskärgården att också ådorna som valt att ruva där utsätts för stora hot. Men inte från luften, utan från marken.
– I år var det ganska bra häckning här på ön, många ådor gick upp och ruvade. Såvitt vi kunde räkna hade vi ett 30-tal bon, säger en boende på ön som vill vara anonym.
Men även om skogen på mellanskärgårdens öar skyddar mot havsörnen finns det alltså andra hot:
– I år har vi haft besök av en grävling som simmat hit två gånger, senast i förra veckan. Grävlingen har rensat och tagit alla ägg, det har bara blivit två ungar kvar, säger han.
Besöken från grävlingen har återkommit varje år. Även räven har tidigare besökt ön och vittjat bona på ägg och ådor:
– Men den är borta i år, troligen skjuten. Det är förstås individpräglat, de lär sig en rutt som de simmar mellan öarna. Räven tar ådorna och grävlingen tar äggen. De gömmer även äggen och gräver ner dem, säger den boende.
Havsörnen är däremot inget problem menar han:
– Nej, örnen verkar inte gå in i skogen, de siktar på kalare öar verkar det som. Vi har visserligen mycket havsörn här, men de har aldrig tagit några ådor. Men på grund av räven och grävlingen har vi nu bara ett par ejderungar, när vi förr hade hundratals. Allt beroende på att äggen blir uppätna, säger han.
Runo Norlin, aktiv i Roslagens jakt- och sjöfågelförening, bekräftar bilden:
– Ja, det har vi hört ett tag nu. Vi har ett tiotal grävlingsfällor som vi lånar och som går mellan öarna här i norra skärgården. Man får lite grävlingar här och där, men de hinner röva bona, så det känns lite hopplöst, säger han och menar att kommunerna behöver ta mer ansvar för frågan och bekosta fler fällor:
– Det enda är att hålla på med fällor och försöka ta grävlingarna på det sättet, säger Runo Norlin.