Sälar som tar sig allt längre in i fiskarnas lekvikar går hårt åt fiskbestånden, samtidigt har tekniska lösningar som sälnät och sälskrämmor visat sig effektiva. Nu ska även en ny typ av grind testas.
I Bihagsmaren på Gålö har gäddbestånden ökat kraftigt de senaste åren. Bilder visar ett fungerande ekosystem med gott om rovfisk. Vid senaste provfisket i viken fångades 215 gäddor på två dagar, vilket gör det till en av de mest gäddtäta områdena på Ostkusten. Förklaringen kan vara att området är fredat från fiske sedan 2021 och att ett sälnät sattes upp våren 2022.
– Det visar vad snabbt det går att få ett fungerande ekosystem. Det är mört, gädda abborre i viken. Tången är inte påväxt med grönt slem, det fungerar så mycket bättre än i andra vikar, säger Björn Söderberg, som jobbar med fiskevård i Stockholms stad och en av dem som varit med att sätta upp nätet.
Sälnät finns bland annat på Utö och Ålö. Björn Söderberg säger att man även ska försöka sätta upp ett nät i Loån vid Östanå, en viktig å för havsöringar.
– Men vi måste lösa problemet med båttrafiken. Om det finns en bro kan man hänga nätet i karbinhakar så att det går att ta ner.
För att kunna blockera vikar där sälnät inte går att använda har Stockholms stad tillsammans med en mekanisk verkstad tagit fram en prototyp på en öppningsbar sälgrind, en ”watergate” som de kallar den. Den kommer att testas i en vik på Jungfruskär, utanför Nämdö.
– Det är framförallt för att testa en ny grej och se hur den fungerar, säger Björn Söderberg.
Själva grinden kommer att vara fyra meter bred och ett nät sätts upp mellan grindstolparna och land. Grinden fungerar så att båtar knuffar upp den och vikter gör att den stängs av sig själv. På grinden sitter rullar som gör att båten inte repas. Grinden har kostat ungefär 400 000 kronor att ta fram.
– Det är jättemycket pengar men å andra sidan finns pengar att söka för sådana här saker, säger Björn Söderberg.
– Får man en flerfaldig ökning av rovfisk som överlever är det värt det alla gånger, säger kollegan Oliver Karlöf.
I vikar och åar med breda mynningar där nät och grindar inte går att använda har sälskrämmor visat sig fungera bra. Det är solcelldrivna apparater placerade på flottar som avger starka ljud som skrämmer sälarna. Sälskrämmor finns på några platser i skärgården. Nyligen har en levererats till Norrtälje kommun där syftet är att skydda inloppet till Norrtäljeån.