Grovsophämtningen från öar i Haninge och Nynäshamn ställdes in i fjol på grund av pandemin. I år erbjuds en lösning där containrar ställs ut på de öar som inte har någon fastlandsförbindelse. Men långt ifrån allt avfall kommer tas emot och beslutet får kritik av öbor.
I fjol ställdes grovsopbåten till öarna i Haninge och Nynäshamns kommuner in på grund av risken för smittspridning under coronapandemin. SRV Återvinning, det kommunala bolaget som sköter hämtningarna, menade då att man inte kunde hitta någon modell för att hämta avfallet som var förenlig med Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att undvika trängsel.
Beslutet väckte kritik och i år kommer den mobila återvinningscentralen tillbaka, men i reviderad form. På 14 öar kommer containrar och stora sopsäckar ställas ut under en helg i april, maj eller juni. Vid ytterligare åtta bryggor på sex öar där det är för trångt att ställa upp en container, bland annat på Utö och Landsort, kommer istället en skärgårdsbåt att hämta upp avfallet.
Dock kommer inte allt avfall tas emot, däribland kemikalier, elektronik och vitvaror. Ingen båt eller container kommer heller att komma till Ornö (förutom till Ornöboda), Dalarö eller Muskö eftersom dessa öar anses ha fastlandsförbindelse.
Många öbor har även i år reagerat på den begränsade servicen. Göran Jacobson som bor på Fiversätraö är en av dem:
– Hämtning av bildäck, ris och grenar från en skärgårdsö – det är inget jag har hört ligga speciellt högt på någons önskelista. Det är snarare glas, vitvaror och elavfall som vi har svårt att hantera, säger han och fortsätter:
– Båten som brukar komma tar ju glas och allt möjligt. Vi har valt att bo här året runt och har väldigt små möjligheter att transportera saker eftersom vi inte har egen båt, så vårt alternativ är att ta det på Waxholmsbåten. Sen behöver man gå rätt långt i Dalarö om man ska komma till en kommunal insamling. Det är tufft. Jag har en bra grund under huset där man kan gömma saker, men det börjar bli fullt nu.
Många boende på Ornö är även kritiska till att det stora flertalet på ön inte kommer åt den enda plats där det kommer ställas upp containrar, vid Ornöboda.
I Värmdö, Österåker och Vaxholm kommer grovsopbåten att köra som vanligt. I Norrtälje ställdes båten in i fjol på grund av klagomål kring bullernivån i Räfsnäs hamn. Nu är det klart att sophanteringen där ska flytta till Kapellskär, men detta beräknas inte vara klart förrän i höst. Därför ställs båten in även denna sommar.
Mer information om turlista med mera finns på SRV:s hemsida www.srvatervinning.se.
”Vi är nöjda med den här lösningen”
Bakgrunden till beslutet om begränsad grovsophämtning handlar om att man vill prioritera de fasta återvinningscentralerna men samtidigt kunna erbjuda en smittsäker lösning för öarna. Det har inte med besparingar att göra, säger Christer Jernberg, chef för Kund och Marknad på SRV.
Varför har ni valt den här lösningen?
– Förra året ställde vi ju in de mobila ÅVC:erna för att säkerställa Folkhälsomyndighetens krav att kunna hålla avstånd, men också för att kunna säkra bemanningen på våra fasta återvinningscentraler. Vi fokuserade på att ha öppet och hjälpa våra kunder där. Nu har vi funderat tillsammans med våra entreprenörer hur vi skulle kunna lösa det i sommar, för vi förstår att det finns ett behov. Vi har hittat en lösning där vi ställer ut containrar och sopsäckar på 14 öar där den som vill slänga avfall slipper trängas, samt kommer med båt till ytterligare sex öar. Vi känner oss nöjda att vi kan leverera den här servicen, som för ett antal boende kanske till och med blir bättre än vad den brukar vara.
Varför tar ni inte emot all sorts grovavfall, till exempel vitvaror och elektronik?
– Vi har valt att inte hantera det den här gången eftersom vi inte kommer ha med vår egen personal ut på öarna. Farligt avfall måste man till exempel ha utbildning för att hantera.
Varför hämtar ni inte från till exempel Hässelmara på Ornö, dit ornöborna har lättare att ta sig?
– Vi har valt att fokusera på de öar som inte har fastlandsförbindelse. Från Hässelmara kan man ta sig in till fastlandet med bil och komma åt våra fasta ÅVC:er.
I andra skärgårdskommuner kör grovsopbåten som vanligt. Har ni hört med dem om hur de jobbar?
– Jag vill inte värdera hur andra jobbar. På våra fasta ÅVC:er har vi bomvärdar som slussar in rätt antal bilar så det inte blir trängsel, men det är mycket svårare när det handlar om att lägga till med båt vid en brygga. Nu överlämnar vi ansvaret till de boende på öarna att inte alla går ner samtidigt under dessa helger, men det finns alla förutsättningar att klara av.
Har detta att göra med att ni vill spara pengar?
– Nej, inte alls. Det har ingenting med kostnader att göra. Vi försöker göra allt vi kan för att möta de behov som finns även under rådande pandemi, samtidigt vara tidigt ute med att tala om vad vi gör och inte gör.