
Vägfärjan Linea har precis lämnat Lagnö brygga på Värmdö på väg mot Tynningö när en fritidsbåt hamnar på kollisionskurs. Färjan girar men träffar båten som snabbt sjunker och ett flertal personer hamnar i vattnet. Färjan går därefter på grund och en brand utbryter i maskinrummet. Så såg scenariot ut när Färjerederiet anordnade en samverkansövning utanför Norra Lagnö.
– Vi hade problem i början med att det var upptaget när vi kontaktade polis och räddningstjänst. Deras ordinarie verksamhet störde övningen, men när vi väl kom fram sattes allting igång, berättar Mikael Lager.
Ombord på färjan fanns ett 20-tal elever från Praktiska vårdgymnasiet i Gustavsberg som agerade markörer. Linea lade sig stilla en bit utanför Lagnö brygga och simulerade ha gått på grund. Två dockor placerades i vattnet, föreställande personer som varit ombord på fritidsbåten.
Strax efter att olyckan inträffat blir allting lugnt. Dockorna, kropparna, flyter sakta och lugnt förbi färjan på bara några meters avstånd. Det är stilla på vattnet, en varm sensommardag. Efter ungefär tio minuter förvandlas lugnet till aktivitet, när en ambulanshelikopter från Värmdö anländer. Helikoptern har inga ytbärgare och kan därför inte plocka upp nödställda ur vattnet, istället ledsagar den övriga enheter som strax därefter kommer till platsen.
– I övningen ville vi att sjögående enheter skulle utföra sökningen och räddningen av nödställda, säger Mikael Lager.
Sjöfartsverkets egna helikoptrar med ytbärgare var därför inte på plats. Första sjögående enhet som når platsen är sjöpolisen, som med dykare tar upp personerna ur vattnet och för dem till väntande ambulans vid bryggan. Nu är det full aktivitet runt färjan. Kustbevakningen som anländer lägger sig en bit ifrån och tar rollen som koordinator för enheterna. Sjöräddningssällskapets båtar plockar upp två personer från fritidsbåten som tagit sig iland på Bergholmen. Kommunikationen mellan enheterna sker genom radiosystemet Rakel och VHF.
Ombord på färjan sker en rökutveckling i maskinrummet och en person är kvar i utrymmet. Rökdykare från Storstockholms brandförsvar tar sig ner och får ut den skadade mannen.
Några på förhand okända faktorer lades till scenariot. Kaptenen ombord slår sig vid grundstötningen och blir förvirrad, vilket skapade vissa problem kring vem som skulle föra befälet ombord på färjan.
– Man skulle ha ordnat en ny skeppare på en gång, tyckte kaptenen Hasse Hagström efteråt.
En annan okänd faktor handlade om en person från fritidsbåten som själv tagit sig in till Lagnö brygga.
– Vi ville se hur man skulle hantera den personen. Det visade sig ta ett tag innan sjöräddningscentralen fick information om att han var iland. Det svåraste i en sådan här övning är att veta hur många som befann sig ombord på färjan och på fritidsbåten. Man fortsätter söka om man tror någon befinner sig i vattnet, säger Mikael Lager.
I den avslutande diskussionen efter övningen tycktes de flesta nöjda med hur den genomförts. Läraren Jaana Gille från praktiska gymnasiet ansåg dock att passagerarna inte fått tillräcklig uppmärksamhet.
– Vi fick ingen information, eller sjukvårdspersonal som kontrollerade oss. Ingen pratade med oss ombord eller när vi kom iland. Varför sade ingen någonting i högtalarna för att lugna oss? Några elever blev oroliga på riktigt, tyckte hon.
Hon fick visst medhåll, men även mothugg.
– I en verklig situation hade det varit mycket värre, man hade inte haft tid att ta hand om någon som inte är medvetslös, tyckte en av läkarna som befanns sig vid bryggan.