
Vattnet i brunnarna har sjunkit dubbelt så snabbt som vid normalt tillstånd men än råder inget akut läge, enligt myndigheterna. Kommunerna håller med vattenstationer om man misstänker att man börjar få slut på vatten i sin brunn.
I hela Stockholms skärgård är grundvattennivåerna mycket under det normala i små magasin, så som borrade och grävda brunnar. Trots de låga grundvattennivåerna i skärgården är läget inte lika illa som det är i södra Sverige som hotas av svår vattenbrist. I Värmdö kommun har man fått in larm om fem brunnar som redan har sinat.
– Vi har inte fått in larm om salt i brunnar men om sinande brunnar. Det vi kan göra är att erbjuda vatten via våra nödtappkranar. Vi har kontroll över situationen, även om grundvattennivåerna är låga är de fortfarande inte på kritiska nivåer, säger Natasha Montes, VA-ingenjör på Värmdö kommun.
Det är först och främst din kommun du vänder dig till om du misstänker att vattnet sinar i brunnen. De har vattentappar utplacerade för hushållsbehov. I Värmdö kommun tillkom en vattentapp i Stavsnäs för en månad sedan och nu finns sex tappar i kommunen.
Sveriges geologiska undersökning, SGU, följer grundvattennivåerna i hela landet och uppmanar återigen om att man behöver spara på vattnet av flera anledningar. Förutom att brunnen kan sina kan vattenkvaliteten försämras.
– Det finns definitivt en förhöjd risk för saltvatteninträngning i brunnen vid dessa låga nivåer. Det går att förhindra att saltvatten tar sig in i brunnen genom att minska uttaget av vatten. Var sparsam. Om det väl börjar tränga in saltvatten kan det gå fort tills dess att vattnet inte går att dricka, säger Fredrik Theolin på SGU.
Det kan ta allt från några månader till flera år att återfå drickbart vatten efter att saltvatten trängt in i brunnen, enligt SGU.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och länsstyrelsen i Stockholm håller sig uppdaterade om situationen med grundvattennivåerna men ser inte att några åtgärder behöver vidtas i nuläget.