
Försöket med halverade biljettpriser på Waxholmsbåtarna under vinterhalvåret riskerar att slå ut mindre rederier och taxibåtsföretag, menar skärgårdsredare.
– Det motverkar en levande skärgård, säger Ronny Jansson.
Mellan första oktober och sista mars är det halva priset på Waxholmsbolagets resor. Det halvårslånga försöket beslutade landstingsalliansen om i våras, efter att Centerpartiet drivit frågan i flera år.
– Det är en satsning för att stärka besöksnäringen och förlänga säsongen, säger skärgårdslandstingsrådet Gustav Hemming (C).
Problemet, menar flera skärgårdsredare som Skärgården talat med, är att den som inte har några landstingssubventioner i ryggen omöjligt kan konkurrera med så låga biljettpriser.
– Skulle vi sänka biljettpriset till hälften får vi betala för att köra, det är otänkbart, säger Ronny Jansson, Söderöra, som driver Roslagens sjötrafik och utan subventioner kör reguljär direkttrafik mellan Stavsnäs och Sandhamn.
Han kör långt in i december och börjar igen kring påsk.
– Faktiskt – peppar, peppar – så tappade vi inga passagerare i höstas men principiellt tycker jag att det är idiotiskt.
Att de halverade priserna skulle locka fler besökare till skärgården tror han inte ett dugg på.
– Folk åker ändå inte ut till en stängd skärgård och de som ska ut åker i alla fall. Det här motverkar i stället för bidrar till en levande skärgård genom att småredare och taxibåtsägare får mindre jobb och tvingas sälja sina båtar och arbetstillfällen försvinner för de boende i skärgården.
Bengt Larsson, Dalarö sjötransporter, håller med.
– Nyttan med det här är högst diskutabel, det är inte priset som avskräcker besökare, det är vädret.
Han kör inte reguljär trafik, däremot erbjuder han taxibåtsresor och charter.
– Från oktober, då det infördes, har jag inte haft en enda bokning av konferensgäster till Utö, förutom de som hade bokat innan.
Vinterhalvåret är den tuffaste tiden med små inkomster men fasta kostnader som ändå ska betalas.
– Tokigt blev det, säger han om politikernas beslut.
När Skärgården kontaktar Gustav Hemming för att be honom kommentera kritiken berättar han att han dels fått en skrivelse med liknande synpunkter, och att Strömma kanalbolagets vd tidigare har framfört kritik.
– Jag förstår mycket väl redarnas synpunkter, det finns alltid den här typen av risk när man har kollektivtrafik och kommersiell trafik inom samma område.
Men frågan bör ses i ett större perspektiv, menar han. Om försöket faller väl ut så kan det bidra till att få fart på hela skärgårdsekonomin. Ju fler besökare som kommer ut, desto större blir underlaget för mindre rederier att erbjuda utflykter och resor till öar som Waxholmsbolaget inte trafikerar.
– Där finns det en väldig utvecklingspotential för privat trafik.
Några tillförlitliga siffror på om satsningen bidragit till fler resenärer finns det ännu inte.
– Men jag har hört uppges att resandet i oktober ökade.
Om det berodde på det varma oktobervädret eller biljettpriset är dock svårt att säga.
Gustav Hemming betonar att försöket med halverade biljettpriser är just ett försök, som ska utvärderas.
– Syftet är att hämta in erfarenheter för att se om det här är en väg att gå vidare på eller om vi ska söka andra strategier för att fylla båtarna i lågtrafik. Men det kan mycket väl hända att de här synpunkterna väger så tungt att man får söka andra strategier från Waxholmsbolagets sida.