En mer enhetlig tillämpning och större förståelse för strandskyddsreglerna. Det är några av syftena med strandskyddsdelegationens arbete, som nu har kommit halvvägs.
Strandskyddsdelegationen tillsattes av regeringen 2013, eftersom den nya strandskyddslagen inte ansågs tillämpas som det var tänkt efter ändringarna i strandskyddslagen 2009 och 2010. Syftet med lagändringen var bland annat att göra det enklare att bygga strandnära i glesbygdsområden, men också att fortsatt begränsa möjligheterna till strandnära bebyggelse i andra delar av landet, exempelvis tätbefolkade storstadsområden.
Men tvärtemot intentionerna upplevde många i glesbygdskommunerna att det blev svårare att få bygga strandnära. Uppdraget till strandskyddsdelegationen blev därför att sprida kunskap om hur strandskyddsreglerna kan tillämpas.
I december 2015 ska uppdraget redovisas till regeringen, och delegationen är just nu i full färd med att summera vad som har åstadkommits så här långt.
– I år har vi arbetat mycket med produktion av olika stödinsatser för kommuner och länsstyrelser, liksom för allmänheten. Det handlar bland annat om webbutbildningar där man ges en möjlighet att bli uppdaterad och lära sig mer om strandskyddet, vilka regler som gäller och hur man söker dispens och liknande, säger Lärke Johns, ordförande i strandskyddsdelegationen.
Fyra arbetsgrupper jobbar dessutom med att ta fram verktyg för tillämpningen av strandskyddsreglerna liksom att tillgängliggöra dem på olika sätt. En annan grupp jobbar med frågan om tillväxt, det vill säga hur landsbygdsutveckling kan ske i strandnära lägen.
Ytterligare en grupp jobbar med tillsynsfrågan. Alltså hur man kan förstärka legitimiteten av strandskyddsreglerna genom tillsyn, och stödja syftena med strandskyddet för värdefulla områden.
Den sista gruppen jobbar med informationsförsörjning, att samla och tillgängliggöra geografisk information med syftet att få en effektivare handläggning.
– Guppen tittar även på möjligheten att göra sådan information öppen för allmänheten, säger Lärke Johns.
Framför allt handlar översynen om att skapa rättvisare tillämpning av reglerna, genom mindre stelbenthet:
– Det vi vill i förlängningen är att det ska vara möjligt med en differentierad tillämpning av strandskyddslagen, beroende på var i landet man befinner sig, med hjälp av LIS-verktyget, alltså landsbygdsutveckling i strandnära lägen. Men vi vill också få samma behandling i hela landet. Vi vill att man ska förstå och acceptera strandskyddsreglerna, liksom underlätta lagstiftningen så att den tillämpas på ett bra sätt, säger Lärke Johns.
Många fastighetsägare upplever regelverket som godtyckligt.
– Men där är det viktigt att påpeka att reglerna har ändrats flera gånger och olika beslut kan vara tagna under olika regelverk som kan innebära stor skillnad. Det kan också handla om att du sitter på en så kallad lucktomt, men inte grannen, vilket innebär olika bestämmelser. Så det kan upplevas godtyckligt även om det inte är det, säger Lärke Johns.
Webbseminarierna finns fritt tillgängliga på delegationens webbsida.