
Upprustningen av ett antal hamnar i skärgården har blivit ett fiasko för Värmdö kommun som varit huvudansvariga. Kommunen får nu hälften av det beviljade EU-stödet på omkring 20 miljoner kronor indraget. Notan landar istället på invånarna i Värmdö.
Seastop var ett EU-finansierat projekt med syfte att rusta upp ett antal hamnar i Stockholms, Åbolands och Ålands skärgårdar. Huvudansvarig har Värmdö kommun varit, men projektet har kantats av problem. Nu drar EU-organet Central Baltic in stöd på tio miljoner kronor på grund av felaktigt genomförda upphandlingar. Bristerna handlar om att Värmdö kommun låtit hamnföreningarna i respektive hamn sköta upphandlingarna av servicehusen, vilket medfört att arbetena delats upp på många olika företag. Värmdö kommun valde den modellen eftersom man menade förutsättningarna mellan hamnarna varit så olika att en gemensam upphandling inte kunnat genomföras. Kommunen menar att upplägget även gett mindre företag möjlighet att delta i upphandlingarna. Tillväxtverket, som granskat upphandlingarna, underkänner dock kommunens upphandlingar. Bland annat skriver man i ett utlåtande att uppdelningen av entreprenader bryter mot kriterierna för att få stöd från EU:s strukturfond Central Baltic, men även mot vad kommunen själv skrev i sin projektansökan. Tillväxtverket menar att kommunen inte tillräckligt väl kunnat visa att gemensamma upphandlingar inte varit möjliga att genomföra och har rekommenderat Central Baltic att dra av tio miljoner kronor i bidrag till kommunen.
– I det här fallet har vi till fullo följt Tillväxtverkets bedömning och beslut – de har gjort ett stort arbete och satt sig in i alla detaljer på djupet och vi har inget att tillägga eller tvivla på, skriver Merike Niitepöld, förvaltningschef vid Central Baltic i ett mejl.
Anette Niska-Andersson, pressansvarig vid Värmdö kommun, skriver i ett mejl:
– Värmdö kommun har en fortsatt dialog med Central Baltic och analyserar nu det senaste beslutet. Det är ett omfattande underlag som behöver granskas och på grund av semestertider beräknas granskningen vara färdig i augusti.
Enligt genomförandetavtalet mellan Central Baltic, Värmdö kommun och respektive hamnar ska hamnarna få ta över ägandet efter tio år. Enligt kommunen står avtalen fast även om bidragen dragits in.
Bryggan i Långvik kan sakna bygglov
Den populära gästhamnen i Långvik på Möja lockar många besökare till ön, men bryggan i gästhamnen kan sakna bygglov och hamnföreningen riskerar nu att få betala en sanktionsavgift.
Den nybyggda gästhamnen i yttre delen av Långvik på Möja som öppnade förra sommaren har inneburit ett ökat antal besökare till ön. För lokala företag har tillströmningen av människor varit ett välkommet tillskott till kassan, men verksamheten har samtidigt mött stark kritik från några av medlemmarna i den förening som driver hamnen. I november förra året beslöt länsstyrelsen i Stockholm att upphäva bygglovet för flytbryggan och trädäcket på grund av allvarliga brister i utredningen. Länsstyrelsens beslut innebar att kommunen skulle fortsätta sin bygglovsutredning. Beslutet överklagades dock av hamnföreningen. Den 21 juni i år, precis innan säsongens verksamhet skulle starta, meddelade mark- och miljööverdomstolen att man inte ger prövningstillstånd och att länsstyrelsens beslut därmed står fast. Trots det valde föreningen att öppna hamnen för sommaren.
– Bygglovet för bryggan gäller fortfarande. Beslutet i mark- och miljööverdomstolen innebär bara att kommunen ska komplettera ansökan. Vi har ett slutbevis från juli förra året och har inte hört något annat från nämnden än att det fortfarande gäller. Vi har fullföljt allt som kommunen och Seastop begärt, säger Erik Pettersson, ordförande i hamnföreningen.
Varken kommunen eller länsstyrelsen delar den uppfattningen.
– I och med domen 21 juni upphävs slutbeskedet och rätten att använda bryggan/trädäcket. Formellt sett får därför inte bryggan/trädäcket längre användas eftersom det saknas giltigt lov och slutbesked. Det finns dock inget beslut om förbud mot användning av bryggan. Används bryggan trots avsaknad av lov och slutbesked så kan det vara förenat med en sanktionsavgift, skriver Anette Niska-Andersson, pressansvarig vid Värmdö kommun i ett mejl.
Även förra sommaren togs bryggan i bruk utan giltigt bygglov, men Värmdö kommun tog då på sig ansvaret och bötfällde sig själva. Sanktionsavgiften sattes till noll kronor.
Föreningen är även indragen i ytterligare en rättsligt tvist. Gästhamnen är en del av det EU-finansierade projektet Seastop som syftade till att rusta upp en rad hamnar i Sverige och Finland. I november förra året beslutade föreningen på en extrastämma att delta i Seastop, ett beslut som klandrades av några av medlemmarna som menade att beslutet stred mot föreningens stadgar. I januari i år beslöt mark- och miljödomstolen att tillfälligt stoppa (inhibera) hamnplanerna, ett beslut som ännu gäller. Erik Pettersson menar dock att domstolens beslut inte hindrar föreningen från att använda hamnen eller att söka bygglov.
– Det beslutet handlar om att man inte får fortsätta bygga gästhamnen, men när det kom var allt redan byggt, säger Erik Pettersson.