Ljusterö hembygdsförening har haft minst sagt turbulenta år sedan den ärvde tiotals miljoner kronor. Nu har medlemmarna enats om en överenskommelse – men också om att utreda vad som faktiskt har hänt.
På årsmötet förra helgen antog Ljusterö hembygdsförening en överenskommelse med syfte att komma över de stridigheter som miljonarvet efter Birgitta Anderson har skapat. Styrelsen har jobbat med det sju sidor långa dokumentet sedan i december.
– Det har förstås varit häftiga diskussioner när vi försökt enas. Men nu tycker jag att vi har hittat en väg framåt, säger föreningens nyvalda ordförande Lena Påhlman.
I överenskommelsen står det bland annat att styrelsen godtar den omstridda stiftelsen och att de ska jobba för att uppdraget som förvaltare för stiftelsen ska återgå till föreningen. Det klargörs även hur testamentet ska tolkas. Alla i den gamla styrelsen samt de nyvalda ledamöterna har ställt sig bakom överenskommelsen. Förhoppningen är att den nu ska ge föreningen ro att arbeta med hembygdsfrågor.
Till årsmötet hade också en andra motion lämnats i. Birger Rapp vill att styrelsen ska göra en ordentlig utredning av tidigare styrelsers hantering av arvet, bland annat försäljningen av två av de ärvda fastigheterna. Motionen antogs och Birger Rapp hoppas nu att det blir en oberoende utredning.
– Jag tycker att det är viktigt att man förstår hur saker och ting har hänt och inte bara lägger locket på. Bara då kan man lära sig av misstagen, säger han.
Även Lena Påhlman ser positivt på utredningen:
– Styrelsen tillstyrkte motionen inför årsmötet och vi ser fram emot att genom den här genomlysningen få slut på all ryktesspridning som florerar på ön.
DETTA HAR HÄNT:
- Vid sin död den 6 december 2007 efterlämnade Birgitta Anderson ett arv som då taxerades till 10 882 748 kronor till Ljusterö Hembygdsförening. I dag beräknas värdet på hela arvet till cirka 30 miljoner kronor.
- I testamentet står det: ”Resten av min kvarlåtenskap skall tillfalla Ljusterö Hembygdsförening att användas till museet.” Detta har lämnat utrymme för skilda tolkningar av vad pengarna ska användas till.
- Efter en utredning tillsatt av årsmötet 2011 gjordes en tolkning att arvet var en stiftelse och att denna skulle ha registrerats redan vid arvets mottagande 2008. Den 3 maj 2012 beslutade därför styrelsen att registrera stiftelsen ”Syskonen Arne och Birgitta Andersons Stiftelse.” Detta ledde senare till stora protester. Flera medlemmar menade bland annat att styrelsen hade fråntagit föreningen arvet, att det inte skulle gå att förverkliga Birgitta Anderssons avsikt med testamentet och att styrelsen inte arbetade öppet och demokratiskt.
- Enligt förslag av den av Länsstyrelsen utsedde gode mannen beslutade styrelsen den 27 september 2012 att avgå som förvaltare av stiftelsen och ansöka om att ersättas av Stockholms Läns Hembygdsförbund. Detta gjordes bara två dagar innan årsmötet vilket väckte starkt ogillande både inom och utanför styrelsen.