2020 bjuder på fler pendelbåtar, en stor ny hamn och fler bostäder. Några av skärgårdens viktigaste frågor blir att skapa arbetstillfällen, få folk att flytta ut och att kunna förlänga säsongen i flera branscher. Tidningen Skärgården har frågat politiker, krogar och organisationer om mål och utmaningar inför det nya året.
Bino Drummond (M), kommunstyrelsens ordförande i Norrtälje: ”Skolan är den viktigaste frågan”
Allians för Norrtälje kommun fortsätter med sitt politiska program och vill leverera på ännu fler vallöften.
– Inte minst ser jag fram mot att det ska planeras och byggas fler villaområden så att vi kan ge ännu fler barnfamiljer möjligheten att uppleva allt det fantastiska som vår kommun kan erbjuda.
Den stora utmaningen är att finansiera framtidens välfärd. I tuffare tider prioriteras barnomsorg, skola och äldreomsorg först.
– Skolan är alltid viktig och nu står vi inför utmaningen att höja kunskapsresultaten, hantera lärarsituationen, införa lärarassistenter och se till att det finns tillräckligt med förskole- och skolplatser. Eftersom alla delar hänger ihop och lägger grunden för vår framtida kompetensförsörjning så är det den viktigaste frågan under året.
En reform som kommer sjösättas under 2020 är ett snabbspår för att göra mindre ändringar av detaljplaner för företagsetableringar och företagsexpansioner.
Monica Östgren, inre sjöpolisbefäl: ”Vi planerar en större insats mot båtmotorstölder”
Planeringen inför 2020 ser i stort ut som alla år för sjöpolisen.
– Det som tillkommit är vi planerar en större insats tillsammans med andra enheter inom polisen mot båtmotorstölder i vår. Beroende på utfallet kanske det blir samma insats på hösten, säger Monica Östgren.
TIllsammans med sjöpolisen i Göteborg planerar de även för Frontexuppdrag (EU:s gräns- och kustbevakningsmyndighet) i Grekland i höst och vinter.
– Vi var där hösten och vintern 2018-2019 och de var mycket nöjda med sjöpolisens arbete, så de vill ha ner oss igen.
Michaela Fletcher (M), kommunstyrelsens ordförande i Österåker: ”Vi strävar efter att bli Årets kvalitetskommun”
Förutom Ljusterö Skärgårdsby, där inflyttning nu sker, är kommunens stora projekt inför nästa år en ny idrottsplats och ett äldreboende
placerade på Ljusterö. På ön planeras även en ny cykelväg från färjeläget till Linanäs. Förutom de nya projekten har kommunen höga ambitioner inför 2020.
– Vi strävar efter att bli Årets kvalitetskommun 2021 och det är en viktig process som kommer att vara tongivande under hela 2020, skriver Michaela
Fletcher i ett mail till Skärgården.
Magnus Wallin, räddningschef på Norrtälje kommun: ”Vi behöver planera för kraftigt störda förhållanden”
Mycket är på gång i Norrtälje, framförallt projektet att utveckla kommunens informationssäkerhet.
– Den viktigaste frågan kommer vara att skapa en förståelse hos invånarna, verksamheterna och oss själva om att vi behöver planera för och se över våra förberedelser och förmåga att även verka under kraftigt störda förhållanden. Det kan handla om väderhändelser som Alfrida eller andra samhällskriser, men även höjd beredskap och krig, säger Magnus Wallin, räddningschef på Norrtälje kommun
Den största utmaningen blir att prioritera bland positiva idéer för den bästa helheten för invånarnas trygghet och säkerhet.
– Det är även en stor utmaning att fortsätta omställningen mot att återigen planera verksamheten mot perspektiven civilt försvar och totalförsvar. Det har vi inte gjort på 20 år i Sverige.
Nynäshamn satsar på fler arbetstillfällen
Kommunen växer vad gäller både bostäder, företag och jobb. Det gläder oss som arbetar för att förbättra förutsättningarna för redan etablerade företag och underlätta nyetableringar. Intresset för att etablera verksamheter är stort.
– Fler jobb och fler i jobb ligger högt på vår prioriteringslista.
En viktig del i utvecklingen är Stockholm Norvik hamn som öppnar för trafik i maj. Nio av tio varor kommer sjövägen och den nya hamnen möjliggör hållbar varuförsörjning till den växande Stockholmsregionen. Förutom godstrafiken passerar cirka 1,8 miljoner passagerare Nynäshamns hamn varje år på väg till eller från Gotland, Lettland och Polen.
Nynäshamn har ambitionen att underlätta lokalt företagande.
– Vikten av god dialog med näringslivet går inte att överskatta. Vi möter regelbundet stora som små företag i syfte att fånga upp idéer, synpunkter och viktiga frågor i olika branscher. Under 2020 kommer vi implementera vår nya handlingsplan för ett bättre företagsklimat. Bättre samarbete mellan skola och näringsliv står också högt på vår agenda.
Ulf Westerberg, ordförande i SIKO: ”Vi fortsätter med Skärgårdsmentor”
SIKO önskar att man lyssnar mer på de som bor, utvecklar och bevarar skärgården och att skärgårdens miljöutmaningar får mer uppmärksamhet. Den viktigaste frågan kommer bli att utveckla attraktiva skärgårdsskolor och boenden till överkomliga priser.
– Utan boende har vi ingen levande skärgård!
Under året kommer SIKO fortsätta att driva projekten Skärgårdsmentor samt Skärgårdsflytten, som ska inventera det faktiska intresset för att flytta till skärgården och bli bofast och skapa en ”bostadskö”.
– På så vis kommer trycket att öka för utveckling av övriga förutsättningar – bostäder att hyra, möjligheter att ”provbo”, regional och kommunal service.
Skärgårdsflytten kommer presentera de öar som har eller planerar att bygga bostäder till överkomliga priser, samt en enkät med möjlighet att anmäla intresse och specificera önskemål om boende, arbete och skola. Resultatet presenteras sedan för skärgårdspolitiker och tjänstemän.
Malin Jönsson, VD Furusund Värdshus: ”Vi satsar på att förlänga säsongen”
Furusund har alltid massor på gång. Källaren är nyrenoverad och redo att hyra för vinprovningar, konferenser och privata sällskap.
– Sommaren 2019 var mycket bra, dock lite sämre än sommaren 2018. Hösten tappade vi lite på men tog igen detta under november och december.
Vad ser ni fram emot 2020?
– Att förlänga säsongen. Under vintern har vi öppet med ett hyr-hela-huset-erbjudande som vi fått flera bokningar på. Man har då anläggningen för sig själv och till ett förmånligt pris får man boende, trerättersmiddag, bastu, jacuzzi samt frukost.
Gustav Hemming (C), skärgårdsregionråd: ”Strandskyddet är avgörande”
Den största frågan under 2020 är den statliga utredningen om strandskyddet.
– Om utredningen leder till lättnader för bostadsbyggandet på kärnöarna och i anslutning till levande skärgårdssamhällen innebär det möjligheter till en bättre befolkningsutveckling. Men om utredningen ytterligare försvårar nybyggnation av bostäder blir det ännu svårare än idag att skapa livskraft på öarna. Därför uppmanar jag alla kommuner och organisationer i skärgården att göra gemensam sak med Region Stockholm och ligga på utredare och nationella politiker så att vi får ett bra resultat, säger Gustav Hemming.
En annan fråga som är akut under 2020 är att inleda räddningsaktionen av det traditionella, lokalt förankrade kustfisket. Nyckeln till att rädda fisken i Östersjön är att begränsa det storskaliga industrifisket med stora trålfartyg och istället satsa på våra kustfiskare som huvudsakligen använder så kallade passiva redskap.
– Men det är bråttom. Varje år som den nationella fiskepolitiken får fortsätta att prioritera det ohållbara industrifisket minskar chansen att rädda både fiskebestånden och den tradition, identitet och kultur som är förknippad med de lokala yrkesfiskarna i skärgårdar och fiskelägen.
Deshira Flankör (M), kommunstyrelsens ordförande i Värmdö: ”Jag ser fram emot att se resultat av Pelagoprojektet”
2020 öppnar förskolan i Charlottendal på Värmdö. Här kommer även Engelska skolan byggas. Det blir äldreboende i Pilhamn och porslinsfabriken i Gustavsberg byggs om. I pipeline ligger även ”en himla massa” gång- och cykelvägar tillsammans med utbyggnaden av vatten och avlopp. Bland mycket annat.
– Jag ser fram emot att få kvittens på kommunens arbete med medborgarservice, att lösa frågan om kulturhuset i Gustavsberg samt att detaljplanen i Stavsnäs vinterhamn vinner laga kraft. Jag ser fram emot att se resultat av Pelago-projektet som kommer komma skärgården till gagn, vilket är ett samarbete mellan kommunen, forskning och entreprenörer. Jag hoppas verkligen också att vi ska kunna gå fram med en detaljplan i Hemmesta centrum, säger Deshira Flankör (M), kommunstyrelsens ordförande.
Den viktigaste frågan och samtidigt största utmaningen anser hon är att effektivisera kommunens verksamheter för att få ut mer av varje skattekrona.
– Att sortera i vad kommunen ska göra och vad som kan göras av andra aktörer men där vi istället kan vara möjliggörare.
Alex Tengvall, Möja Värdshus: ”Hjärtat i det hela är bageriet"
Möja värdshus har nyligen tagits över av Alex Tengvall, son till Henri Tengvall, tidigare ägare av värdshuset. Det nya året inleds med att hitta rätt person att driva stället och rusta upp det för att sedan öppna upp till sommaren. Förhoppningen är att utveckla värdshuset… genom att gå tillbaka.
– Jag skulle vilja gå tillbaka till det jag ändå tyckt varit hjärtat i det hela, bageriet. Det är min dröm, säger Alex Tengvall.
Då bagerier blivit mycket populära inslag i Stockholm hoppas Alex Tengvall kunna locka fler besökare till Möja. Krogen och vandrarhemmet kommer fortsätta att utgöra en stor del av verksamheten, men med en önskan att kunna utveckla en hotelldel. Dessutom hoppas Alex Tengvall kunna förtydliga konceptet i restaurangdelen.
– Om jag får drömma och om ekonomin räcker till skulle jag vilja tänka så lokalt det går i det man ska servera. Exempelvis finns det lamm på Möja, och lokala grönsaker borde gå att hitta, säger Alex Tengvall.
Bo Tyrefors, ordförande i SSIF: ”Strandskyddet är en stor utmaning”
Södra skärgårdens intresseförening, SSIF, hoppas att det inte blir någon ny detaljplan för Landsort 2020.
– Som kulturmiljö ska ön inte bli något stort sommarstugeområde. Vi ser också fram emot utredningen om strandskydd som ska vara klar sista november, och hoppas att det blir ett klokt beslut där man går tillbaka till det som var grundtanken, det vill säga 100 meter. Strandskyddet är en stor utmaning för samtidigt som vi är måna om naturliv och människors möjlighet att kunna vandra på stränderna måste man också kunna leva. Någon har försökt skydda så mycket som möjligt. Visst ska man få gå på stranden, men varför ska man spärra av med 300 meter?
En annan viktig fråga är möjligheten att kunna bo i skärgården till ett bra pris.
– Att bygga hyresrätter är svindyrt. Det finns projekt som är intressanta, som kooperativa hyresrätter på Väddö och Björkö, det är en jätteintressant möjlighet. Och skolan! Vi har mycket att ta tag i!
Malin Forsbrand (C), kommunstyrelsens ordförande i Vaxholm: ”Självklart ska vi nyttja vattenvägarna”
2020 ska många saker som finns i budget förverkligas: rusta lekplatser i Vaxholm, gång- och cykelväg utmed Rindövägen och ökade kultursatsningar.
– Det kommer vara viktigt att vi har fortsatt dialog med andra partier utanför Mittsamverkan eftersom vi regerar i minoritet. Även att ha fortsatt dialog med våra invånare.
Från hösten 2020 går en SL-färja från Rindö, Ramsö, Tynningö och Vaxön.
–Vi gläds åt att regionen har hörsammat oss och gör det enklare för alla som pendlar, genom att förlägga en pendelbåt till Vaxholm. Med ett fåtal stopp längs vägen blir det en snabb och bra väg på vattnet för stadens pendlare in till Stockholm. Självklart ska vi i Vaxholm kunna nyttja vattenvägarna för pendling! Det bidrar till att minska trängseln på vägarna.
Vilka är utmaningarna?
Alla kommuner generellt har tuffare ekonomiska förutsättningar, vilket kräver prioriteringar.
Josefine Hagström, Elin Hansen