Bygdehistoria, gamla bruksföremål och konst.
Det finns mycket att upptäcka på museerna i skärgården. Nu vill flera intressenter ta fram en museiguide – och museerna är översvallande positiva.
Har du undrat över Möjas historia eller vill du kanske veta mer om Svenska Högarna? Skärgårdens kulturarv består av långt mycket mer än vacker natur och pittoreska omgivningar. Bland alla öar i Stockholms skärgård finns närmare 40 olika museer som bara väntar på att upptäckas.
– Det finns fler museer än man kan tro, säger Britt Fogelström från skärgårdsbornas organisation SIKO, som tillsammans med bland andra Nilla Söderqvist kartlagt öarnas museer.
Nu vill de att underlaget ska bli en broschyr som visar var alla museer ligger.
– Vi tänker oss att broschyren ska kunna fungera som en guide. Det skulle kunna bli ett nytt sätt att upptäcka skärgården på, säger Britt Fogelström.
I ett par års tid har Britt och Nilla tillsammans med Gabriele Prenzlau Enander från Stockholms hembygdsförening samlat information om de olika museerna.
– Guiden skulle kunna delas ut på nordsydlinjen till exempel som inspiration till olika besöksmål. Intresset för kultur i skärgården är stort och för att gå på ett museum är man heller inte lika beroende av att solen skiner, säger Britt Fogelström.
Redan i våras var allt material klart för att tryckas och intresset för en museiguide har varit stort från flera håll. Bland andra har skärgårdslandstingsrådet Gustav Hemming (C) visat sig entusiastisk för idén. Men när pengar för finansiering till tryckning och layout av broschyren skulle sökas tycktes det som att ingen ville släppa till några pengar. Sedan dess har arbetet med guiden gått i stå.
Men i höstas fick arbetet med broschyren en nytändning då Stockholms hembygdsförbund har tagit sig an frågan. Det håller just nu på att utreda om det skulle vara möjligt att väva in arbetet med broschyren som en del i ett större projekt. Då skulle guiden kunna finansieras med hjälp av EU-pengar från Central Baltic-programmet. Om det skulle bli så ska ansökan vara inne senast i februari i år.
På Björkö-Arholma sjöfartsmuseum kan besökarna titta på allt som hör segelsjöfarten till. Leif Hellsten, ordförande i Björkö-Arholma sjömannaförening som driver museet, tror att en museiguide skulle vara bra för skärgårdens museer.
– Ja, det blir absolut inte sämre av att få lite marknadsföring i alla fall. Vi har själva knappt några pengar till att göra reklam för oss. Arholma är ju dessutom sista anhalten på nord-sydlinjen, säger han.
Han tror dock att intresset för en guide är större bland turisterna än bland skärgårdsborna själva.
På Utö kan besökarna ta del av öns långa gruvhistoria genom både foton och berättelser.
– Men vi har också ett rum där vi visar upp Utös historia med torp, säteri, skola och badortsliv, säger Eva Schröder, ordförande i Utö hembygdsförening som har hand om Utös gruv- och hembygdsmuseum.
Hon är positiv till broschyrinitiativet och hoppas att den blir verklighet.
– En sådan guide kan säkert bidra till fler besökare, säger hon.
Längst ned i södra skärgården finns Torö hembygdsmuseum. Precis bredvid lanthandeln finns föreningens lokal som har flera fasta utställningar med insamlade föremål, foton och handlingar som rör Torös historia. Erik Jarvin är ordförande och ställer sig även han positiv till en museibroschyr. Däremot tror han inte att broschyren i sig kommer bidra till fler besökare till museet på Torö.
– Vår placering vid Torö lanthandel är perfekt för de som kommer med buss, cykel eller bil. Eller såklart för de sommarboende. Men för båtfolk passar det inte lika bra, säger han.
- Blidö hembygdsförening
- Bygdemuseet Ornö Sockenstuga
- Dalarö skärgårdsmuseum i Tullhuset
- Frötuna hembygsförening S:t Olofs Gille
- Husarö Lotsmuseum
- Möja hembygdsmuseum
- Skärgårdsmuseet i Stavsnäs
- Skärgårdsmuseets filial på Nämdö
- Gålö Gärsar
- Ingarö hembygdsförening
- Ljusterö hembygdsförening
- Muskö hembygdsförening
- Rådmansö hembygdsförening
- Strömma hembygdsförening
- Svartnö byskola
- Utö hembygdsförening
- Vaxholms hembygdsförening
- Roland Svensson museum
- Bullerö jaktstugan
- Ingmarsö hembygdsförening
- Siaröfortet
- Arholma batteri
- Sandkilen Helmi, Blidö
- Svenska högarnas fyr och informationsbod
- Östrasalt Ljusterö torg
- Waxholms fästningsmuseum
- Sandhamns museum
- Hölö-Mörkö hembygdsförening
- Roslagens sjöfartsmuseum
- Singö hembygdsförening
- Torö hembygdsförening
- Väddö hembygdsförening
- Landsorts fyr
- Björkö-Arholma sjöfartsmuseum
- Simpnäs hembygdsförening
FINNS EJ MED PÅ KARTBILDEN - Nynäshamns hembygdsförening (finns ej med på kartbilden)
- Söderarms museum
- Ersta Batteri på Landsort
- Besöksboden på Ängsö