
Nyblivna hundägare får ta med sina ludna kompisar på en kurs där rumsrenhet, lek och ”hälsa fint”, lärs ut för att sätta grunden till en sund relation mellan människan och dess bästa vän.
Det är en sen eftermiddag och molntäcket över Rindö har spruckit upp. På fotbollsplanen vid hamnen står hussar och hundar i en utbredd cirkel. De lyssnar till hundinstruktören Sofie Östman från Lyckliga hundar, som i mitten av cirkeln, sitter på gräsmattan och visar visar hur man kan lugna ner sin rastlösa valp när det behövs.
– Jag sätter hunden med ryggen vänd mot mig. Håller lätt i ena tassen på den och klappar samtidigt bröstet. Tala vänligt till hunden och håll på så här tills den lugnat ner sig. Sedan kan du belöna hunden med ett ben.
Sofie Östman vet hur hundar fungerar. I nästan tre år har hon hållit i kurser som hundinstruktör och coach för hundar med problembeteende.
– Jag föredrar att kalla dem för blyga hundar, för de vill inte vara bland andra hundar eller människor. De kan tycka det är läskigt och svårtolkat.
Sofie har tidigare jobbat inom kriminalvården. Men efter 30 år i yrket ville hon sadla om till något hon drömt om länge.
– Jag kände mig klar med människor och ville hålla på med hundar. Det är inget man tjänar stora pengar på men det är vad jag vill göra 100 procent.
Har du själv hund?
– Jag har en bordercollie. Den är min största utmaning av alla hundar jag har haft. Sen dagen jag köpte honom har han tyckt att världen är för stor med för mycket människor, andra hundar och ljud.
– Mina vänner kallar honom för borderlinecollie… Han har lärt mig fantastiskt mycket!
Och idag får andra valpägare lära sig mycket om sina hundar. Två av deltagarna är Per-Roland Sjöberg tillsammans med lilla My, en gråspräcklig dvärgschnauzer.
– Hon var tidigare en foderhund vilket innebar att vi födde upp My åt en annan ägare. Men vi köpte ut henne och nu tillhör hon oss, säger Per-Roland Sjöberg.
Hur har övningarna känts hittills för er?
– Det har varit kul. Hon är lite skällig och ovan med andra hundar såhär men snart har hon inte skällt på en kvart, vilket är bra!
Medan hundägarna försöker fokusera på övningarna fokuserar en del valpar på förbipasserande bilar och människor och annat som distraherar.
– Hundar behöver inte hälsa på alla i början av sin uppväxt. För då kommer den att förvänta sig det senare i livet och då får ni en hund som drar långt i kopplet, förklarar Sofia Östman.
Hon menar att valpen behöver lära sig detta tidigt så att promenaden med husse ska gå lugnt och fint.
Förutom dvärgschnauzern, består deltagarna av en svart labrador, en avlång pembroke welsh corgi, en nyfiken shetland sheepdog och en tre månader gammal jaktlabrador vid namn Hailey. Det är första träningen för henne och hussen Elliott Nordberg.
Hur har Hailey skött sig idag?
– Bra! Hon lyssnar och hoppar mycket. ”Nej du får inget godis”, säger Elliott Nordberg till Hailey som försöker ta en godis ur handen på honom.
Jaktlabradoren ska efter valpkursen gå en ettårig utbildning som epilepsihund. Hon ska hjälpa Elliott som fick diagnosen i sommar.
– Vi hoppas på att hon ska lära sig känna av innan Elliott får ett anfall och kunna varna oss föräldrar, lärare i skolan eller kompisar, säger Elliotts mamma Nicole Nordberg.
– Är de själva ska Hailey kunna påkalla uppmärksamhet eller dra i ett digitalt tjänstelarm som hon har på sig.
I somras drabbades Elliott av ett kraftigt anfall där han fick föras med till sjukhus ambulanshelikopter.
Familjen Nordberg skaffade Hailey som valp för att skapa en stark anknytning till Elliott tidigt i hennes liv. Nicole menar att hon ska följa honom som en skugga överallt.
– Det är ett stort uppdrag för henne men jaktlabradorer har mycket arbetsvilja och energi.
Men att hitta den rätta följeslagaren till Elliott var inte lätt. Hemmavistandet under coronapandemin har fått många att skaffa hund och köerna till hunduppfödare har varit långa.
– Det var svårt att hitta en uppfödare av jaktlabradorer som ville prioritera vår situation för de säljs främst till jägare.
Men det fanns en uppfödare som lyssnade till deras vädjan.
– Vi hittade en i Göteborg som sa: ”Vi har jättemånga i kö men i det här fallet prioriterar jag er eftersom det är så viktigt”. Då fick vi Hailey.
Elliott hoppas på att Hailey ska få följa med honom till skolan. Men det är upp till rektorn att godkänna det.
Följer Hailey med dig överallt?
– Ja, hon sover också med mig men hon snarkar lite ibland, säger Elliott Nordberg.
Efter 20 veckor är valpar mottagliga för träning, nämner Sofie Östman.
Kvällens kurs har bestått av fem olika övningar, däribland: godis på marken, omvänd lockelse, att sitta/ligga och en uppgift kallad ”myggan”.
– Vissa hundar är så sugna på mat att de tenderar till att hoppa efter godiset du har i handen. Tämj impulskontrollen, säg till den att sitta, och ta undan handen om den hoppar upp igen, söder Sofie och fortsätter:
– Och så håller man på tills hunden lär sig att sitta kvar.
Efter denna kurs återstår det tre gånger till innan valparna tar examen. Därefter kan de fortsätta med en unghundskurs för ”tonåriga” hundar.
– Övningarna är lite annorlunda då. Man lägger in mer störningsmoment för att hunden ska öva på att fokusera och vara självständig.
Skymningen lägger sig över fotbollsplanen. Valpar blir snabbt trötta och behöver sova mycket. De gnyr rastlöst och rör sig otåligt åt alla håll.
Vad är viktigt att tänka på vid valpuppfostran?
– Att vara rättvis och våga säga nej om valpen gör fel men glöm inte att behandla hunden vänligt. Den förstår inte om du fortsätter att vara arg, då skadas förtroendet mellan er, säger Sofie Östman, och fortsätter:
– Hunden är inte bara något du tar med för att kissa runt kvarteret och ska tro att den är tillfreds med livet då. De behöver uppmärksamhet, uppskattning och att få vara med i familjen.
Med kursen vill Sofie lära hund och matte att kommunicera, att bli ett team.
– Det finns en grupp människor som inte borde skaffat hund. Inte för att de är elaka men för att de inte har tid till att ta hand om den.
Kanske är det ett behov av tillfälligt sällskap eller tro om att tiden finns, som får folk att skaffa hund i isoleringshärvan.
– Man glömmer bort att pandemin kommer att försvinna och folk återgå till en arbetsfylld vardag. De kommer inte vara hemma under samma förutsättningar för att göra hunden sällskap.