
Skärgårdsrådet i Värmdö är kritiskt till exekutivkommitténs försök att identifiera Skärgårdens viktigaste framtidsfrågor. Rådet efterlyser mer fokus på skolorna, offentlig service och infrastruktur.
I början på året skickade skärgårdssamarbetets exekutivkommitté ut ett diskussionsunderlag på remiss, i vilket man försökt identifiera vilka framtidsfrågor som är de viktigaste för skärgården. Detta för att försäkra sig om att kommittén arbetar med rätt frågor. Exekutivkommittén administreras av länsstyrelsen och är kopplat till det regionala skärgårdsrådet, som administreras av landstinget, men har en mer operativ funktion än rådet.
I diskussionsunderlaget, som Skärgården skrev om i februari, pekar exekutivkommittén ut sex frågor som särskilt angelägna: samlokalisering av kommersiell och offentlig service, samverkan för bra skolundervisning, ett diversifierat företagande, djurhållning för att vårda det öppna kulturlandskapet, skydd av viktiga fortplantningsområden för fisk samt begränsning av erosionsskadorna.
Vad vill exekutivkommittén med detta PM, frågar sig Värmdö kommuns lokala skärgårdsråd i sitt remissvar. Det ”förefaller ihopklippt av olika saker”, ämnen blandas och ”ger därför ett otydligt budskap”.
Värmdö skärgårdsråd pekar ut fem frågor man anser bör lyftas ytterligare: skolan, äldrefrågor, offentlig verksamhet, regelbunden sophämtning och infrastruktur. Man påpekar även att enklare och mindre kostsamma boenden vore önskvärt och föreslår provboende för att locka fler att bli skärgårdsbor. Med fler fastboende ges en stabil bas för skola och övrig offentlig service. Det är i sin tur en förutsättning för att äldre skärgårdsbor ska kunna bo kvar.
Vidare anser Värmdö skärgårdsråd att hanteringen av bygglov och strandskyddsdispenser bör förenklas. Man påpekar vikten av att elektricitet och telefoni fungerar och ställer två frågor till exekutivkommittén: hur hittar man enskilda avloppslösningar som är både miljövänliga och kostnadseffektiva, och hur beaktar man motsättningarna mellan friluftslivets intressen och skärgårdens utveckling?
Avslutningsvis efterlyser man en handlingsplan där såväl tidsaspekter som kostnader finns med. ”Frågan om vad det får kosta för att ha en levande skärgård bör ställas.”