
Reaktionerna efter Skärgårdens artikel angående de nya kraven gällande tillsyn av mindre båtar har varit kraftiga. Utöver mer administration kommer även nya kostnader tillkomma för mindre redare och skärgårdsföretagare.
– Helt onödig byråkrati, menar en av företagarna som tidningen pratat med.
Nyligen skrev Skärgården om Transportstyrelsens nya krav som från april i år träder i kraft för båtar mellan 5 och 15 meter som används yrkesmässigt. Bland annat ska samtliga dessa fartyg från och med nu vara registrerade, och en årlig självdeklaration om hur man uppfyller ett antal säkerhetskrav ska genomföras. Många båtägare är kritiska mot bland annat bristfällig information och att reglerna nu omfattar även de som inte kör passagerare, utan enbart använder båten själv inom sin verksamhet.
En av företagarna som tidningen pratat med driver en konferensverksamhet på en ö i södra skärgården. Hans två båtar på 7,7 samt 5,3 meter tillhör båda företaget och är registrerade som yrkesbåtar. De används dock inte för att köra passagerare, utan för fiske samt andra transporter till och från ön. I januari fick han information om de nya reglerna.
– Jag blev fly förbannad. Jag kan förstå att man vill systematisera verksamheten för de som kör passagerare, men att dra med alla oss skärgårdsentreprenörer kommer bara innebära onödigt krångel, menar han.
Men det är inte bara den ökade administrationen man vänder sig emot. Även nya kostnader kommer att tillkomma. Att registrera en båt för yrkesmässig trafik kostar 9 500 kronor. Därutöver tillkommer en årlig avgift på mellan 2 500 och 6 000 kronor för tillsynen.
– Det är kostnader som bara ska täcka helt onödig administration. Det är häpnadsväckande att ta ut höga avgifter för något som inte behöver kontrolleras. Jag har aldrig tidigare debiterats dessa höga avgifter från Transportstyrelsen, säger företagaren.
Torbjörn Holkner, tidigare sjökapten och nautisk inspektör, har via Maritimt forum varit delaktig i framtagandet av den maritima strategi som Näringsdepartementet utgav 2015. Även han är kritisk.
– Man kan ju uttrycka sig milt om man säger att slutresultatet inte speglar den inriktning som gavs i förutsättningarna, säger han.
Han menar att Transportstyrelsen framförallt misslyckats med den pedagogiska uppgiften.
– Jag är inte emot systemet i sig. Det är inget snack om att man ska ha en viss sjösäkerhet om man kör yrkesmässigt. En årlig besiktning är heller inga konstigheter. Men att krångla till det på det här sättet och ta så hutlöst betalt, det är kontraproduktivt, säger han.
– De här båtarna som tidigare inte varit registrerade, men nu måste vara det, är inte organiserade och ägarna har inte fått ordentlig information. De har blivit bortglömda, menar han.
För att dessa ska kunna och vilja göra rätt för sig enligt de nya reglerna, krävs enligt Torbjörn Holkner en reducerad registreringsavgift, bättre information och utbildning i vad som förväntas av dem.
Konsekvensen enligt honom kan också bli att många istället väljer att avregistrera sina båtar.
– Risken med hela detta genomförande är att resultatet kan bli en eventuell ”utflaggning” av den svenska skärgårdssjöfarten.
”Det sker olyckor i alla segment av yrkestrafiken”
Fredrik Hellsberg, chef för sektionen för sjöfartstillsyn på Transportstyrelsen, bemöter kritiken:
Hur stor andel av alla småbåtar 5-15 meter som nu ska genomföra självkontrollerna, är sådana som inte används för passagerartrafik?
– Det är ungefär två tredjedelar av alla 5-15 metersfartyg som inte är registrerade att användas till personbefordran. Av dessa är cirka hälften fiskefartyg.
Vad är anledningen till att man väljer att ha med även dessa båtar i de nya reglerna?
– Jag ser inte varför någon viss grupp av utövare skulle undantas från regelverket? Det sker olyckor i alla segment av yrkestrafiken, även om fiskefartygen dominerar tillsammans med viss passagerartrafik. Men olyckor sker såklart även bland mindre entreprenadföretag som har små pråmar, etc. Statens Haverikommission (SHK) har efterfrågat ett tillsynssystem för detta tonnage under flera år i samband med olycksutredningar som ofta gäller fiskefartyg. Så det finns som jag ser det goda anledningar att omfatta fartyg 5-15 meter i ett tillsynssystem.
Flera har farhågan att detta bara kommer leda till ökad administration och höjda kostnader för småredare, utan att de facto förbättra säkerheten. Hur ser ni på det?
– Kostnaderna för redarna i form av en årlig tillsynsavgift varierar mellan 2 500 kr – 6 000 kr beroende på fartygstyp. Visst blir det en ökad administration och kostnad för dessa redare: De har haft 0 kr i tillsynsavgift och inte haft någon tillsyn av Transportstyrelsen tidigare så såklart ökar arbetsbördan att uppvisa att fartyget är sjövärdigt.