Översynen av det utökade strandskyddet i Haninge pågår för närvarande och i ett förslag från länsstyrelsen utökas bland annat strandskyddet norr om Dalarövägen. Något som fått både landstingscentern och kommunens företrädare att se rött.
I sin översyn av det utökade strandskyddet i Haninge har länsstyrelsen lagt stor vikt vid områden som har riksintresse med hänvisning till höga natur- och kulturvärden.
Men kritiken i remissvaret till länsstyrelsen är hård. Samhällsbyggnadsnämnden i Haninge menar att det genomgående saknas motivering till varför respektive område kräver en utvidgning från 100 till 300 meter för att värna det skyddade intresset. Likaså saknas argument till varför länsstyrelsen väljer just utvidgat strandskydd för att värna det skyddade intresset, när områdena redan har skydd, som kulturmiljö- och biotopskydd.
Genomgående saknas även en avvägning mellan försiktighetsprincipen och rimlighetsavvägningen, anser nämnden. En av punkterna i remissvaret gäller Dalarövägen, vars norra sida anses behöva utökat strandskyddet på 300 meter:
– Vår bedömning är att de har tagit i så de spricker. Huvuddelen är samma som gäller sedan tidigare, ett beslut från 1999. När de i dag ska tvingas motivera detta så anser vi att de gör det dåligt, de tar det säkra före det osäkra, säger ordförande i stadsbyggnadsnämnden, Peter Olevik Dunder (FP) och pekar bland annat på förslagen för området norr om Dalarövägen som föreslås ha 300 meter strandskydd:
– Det är det mest märkliga. Det handlar om en stor väg som avskiljer området, vilket är ett av de särskilda skälen som finns till att ge dispens från strandskyddet. Skulle vi få in ärenden gällande det området så är det troligt att vi beviljar dispens från strandskyddet. Det skapar en pålaga för markägaren och onödig administration för kommunen, länsstyrelsen och domstolarna, säger han och påpekar att om det finns skyddsvärden norr om Dalarövägen så bör de skyddas av något annat än strandskydd.
– Utvidgat strandskydd är inte rätt väg framåt på de här platserna.
Samma kritik gäller även den föreslagna utvidgningen i området kring Årsta havsbad, Muskö och Vitsåns mynning.
Däremot tillstyrker nämnden det föreslagna utvidgade strandskyddet för Hanvedenkilen, Tyresökilen, Tyresta nationalpark samt i ytterskärgården, där det anses vara mycket viktigt att ge utrymme för det rörliga friluftslivet.
Förutom den nya bedömningen av strandskyddets tillämpning ska länsstyrelsen även fatta beslut om vilka delar av länet som ska ha undantag för kompletteringsåtgärder inom strandskyddat område. Här föreslås Utö kategoriseras som ytterskärgård, med andra ord undantas därmed möjligheten till dispens för kompletteringsåtgärder. Något som Haningecentern anser orimligt. En enig nämnd anser att Utö också ska omfattas av undantaget, vilket finns med i remissvaret till länsstyrelsen.
– I länsstyrelsens förslag är Ornö innerskärgård och Utö ytterskärgård. Medan både Utö och Ornö är utpekade som kärnöar i regionala utvecklingsplanen. Hur ska man göra det om man inte får bygga komplementbyggnader på sin egna tomtplats, frågar sig Elisabet Sandberg (C) i stadsbyggnadsnämnden, som menar att uppdelningen är orättvis.
Fakta
Enligt Miljöbalken får länsstyrelsen i det enskilda fallet utvidga det generella strandskyddet om 100 meter upp till 300 meter från strandlinjen om det behövs för att säkerställa något av strandskyddets båda syften. Dessa är att långsiktigt trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden och bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten.