
Genom EU-bidrag har hamnen i Långvik på Möja rustats med nya bryggor, sandstrand och servicehus, men för många av markägarna kom projektet som en total överraskning. De ifrågasätter nu giltigheten i avtalen.
Genom EU-projektet Seastop har ett antal hamnar i Ålands, Åbolands och Stockholms skärgårdar fått stora bidrag till att höja standarden i ett antal befintliga hamnar hamnar. I Långvik på Möja har bidrag gått till två områden, Långvik yttre och Långvik inre, vilka tillsammans fått cirka 3,7 miljoner kronor för olika åtgärder. Bland annat har bryggor lagts ut, servicebodar med dusch och toalett byggts och en sandstrand anordnats.
Marken i Långvik yttre ägs gemensamt av ett stort antal fastighetsägare och förvaltas av Möja-Långvik samfällighetsförening. För många av medlemmarna i föreningen kom det som en total överraskning att projektet genomförts. Beslutet att, genom ett avtal med
Värmdö kommun, gå med i Seastop fattades vid ett möte i september 2017, trots att årsmöten enligt stadgarna ska ske i maj. Många medlemmar fick därför ingen kallelse via anslagstavla, inte heller via e-post trots att även det ska ske enligt stadgarna. Endast 18 av ungefär 160 medlemmar deltog i mötet. Nu riktas hård kritik från medlemmar om hur beslutet fattats och man ifrågasätter giltigheten i avtalet.
– För att en stämma ska vara giltig måste den vara utlyst korrekt. Enligt stadgarna ska en kallelse gå ut till alla medlemmar genom e-post och sättas upp på lokala anslagstavlor senast en månad innan stämman. Det gjordes inte och man kan läsa i mötesanteckningarna att det inte ens finns mailadresslistor upprättade för att kunna kommunicera med delägarna i föreningen, säger en medlem som Skärgården pratat med.
Medlemmen menar att det även går emot föreningens stadgar att driva en gästhamn. I Lantmäteriets register anges ”lastageplats” som samfällighetens ändamål.
– Det är inte frivilligt att vara medlem i en samfällighetsförening. En viktig princip är därför att en samfällighetsförening inte får bedriva verksamhet som är främmande för ändamålet med marken. Det registrerade ändamålet med marken är att medlemmarna ska kunna lasta gods eller dra upp båtar. Vi är ingen hamnoperatör. Kravet från Seastop är att bidrag ska gå till en befintlig hamnoperatör och en befintlig hamn. Marken har hittills varit orörd och inte krävt någon egentlig förvaltning som kan medföra kostnader för medlemmarna. Genom att vissa personer nu åtagit sig gentemot Värmdö kommun att driva kommersiell gästhamn i minst tio år finns det en påtaglig risk att medlemmarna kan behöva skjuta till pengar, säger en medlem.
Att vara en hamnoperatör kräver tillstånd, skötsel och underhåll av byggnader, men också ett ansvar för de gäster som lägger till vid bryggan. Flera medlemmar uttrycker oro för vad som kan hända om någon till exempel skadas i hamnen.
Ordförande i Möja-Långvik samfällighetsförening är Erik Pettersson, som själv inte är delägare av marken och därmed inte medlem i föreningen. Däremot är hans hustru medlem.
– Det här har gått rätt till. Den uppgift jag har fått ifrån Lantmäteriet är att alla som lämnat sin e-postadress ska få kallelsen. Vi försökte kontakta alla, men intresset har varit svagt, säger Erik Pettersson.
Varför hölls stämman i september och inte maj som det står i stadgarna?
– Den blev förskjuten.
Hur rimmar beslutet att gå med i Seastop med att syftet med den gemensamma marken ska vara lastageplats?
– Vi har arrenderat ur mark hela tiden. Där finns några bryggor på ofri grund och halva konsumbutiken står på samfälld mark.
Enligt avtalet ska ni driva verksamheten i egen regi i tio års tid, har ni rätt att arrendera ut den?
– Hamnoperatören driver verksamheten. Det praktiska arbetet läggs ut på en entreprenör som en del andra hamnar i Seastop projektet gör.
Enligt de personer som Skärgården pratat med valdes nuvarande styrelse 2013 med en mandattid på två år och ingen protokollförd stämma hade genomförts innan mötet 2017. Enligt Erik Pettersson hölls dock en protokollförd årsstämma 2015 och han menar att styrelsen haft befogenhet att 2018 teckna avtal med Värmdö kommun om Seastop. Skärgården har efterfrågat men inte fått se protokollet. Skärgården har i kontakt med Lantmäteriet fått informationen att de överhuvudtaget inte hanterar frågor om hur samfällighetsföreningar kallar till sina stämmor. Samtidigt har vi sett mejl som bekräftar den information som Erik Pettersson fått från Lantmäteriet.
Kritiken riktas även mot Värmdö kommun för att man skrivit på avtalet med samfällighetsföreningen utan att tillräckligt kontrollera att styrelsen i föreningen haft befogenhet att skriva under.
– Vi har utgått ifrån det som står i Lantmäteriets register och undersökt vem som står som firmatecknare. Jag vet inte vad mer man skulle ha gjort från kommunens sida, säger Deshira Flankör (M), kommunalråd i Värmdö, som tillägger att kommunen har rådgjort med en jurist och att frågan borde ha väckts internt i föreningen om man varit missnöjda med styrelsens arbete.
Enligt Deshira Flankör uppfyller samfällighetens mark kraven på att utgöra en befintlig hamn.
– Waxholmsbolagets fartyg trafikerar bryggan i Långvik intill samfälligheten, så den borde täckas av avtalet. Hela iden var att investera i utvecklingen av hamnar för att gynna näringsliv och besöksnäring och möjliggöra en levande skärgård.
På frågan om samfälligheten enligt avtalet har rätt att arrendera ut verksamheten hänvisar hon till förvaltningen.