
Vaxholms stad motverkar utvecklingen på Tynningö. Det menar flera Tynningöbor i remissvar om kommunens VA-plan. Hård kritik riktas mot att kommunen tvingar Tynningöborna till dubbla avloppsinvesteringar på kort tid.
I förra veckan gick remisstiden för Vaxholms VA-plan ut. Remissvaren kommer främst från Tynningö, som prioriteras lågt vad gäller VA-utbyggnad, och kritiken är hård: ”Det är med sorg men inte förvåning som jag har tagit del av Vaxholms tankar runt vatten och avlopp på Tynningö. Kommunen följer den linje de alltid gjort att motverka den utveckling som sker på Tynningö” skriver en boende som menar att befolkningen på Tynningö växer, vilket planen inte tas hänsyn till.
Kommunen konstaterar i planen att en framtida VA-försörjning för Tynningö, Ramsö och Skogsö är en stor utmaning. I höstas togs beslut om att inleda en fördjupad översiktsplan för just Tynningö, där syftet är att titta på hur en utveckling av ön kan komma att se ut, bland annat gällande VA-frågan.
Men i VA-planen anges att det krävs olika lösningar och kommer att ta olika lång tid för en eventuell gemensam VA-lösning: ”I första hand bör därför fortsatta lokala eller gemensamma lösningar i mindre skala eftersträvas” skriver kommunen som ger Tynningö prioritet 4, att jämföras med Skarpö, Rindö hamn och Östra Kullön som fått prioritet 1.
Men det vill inte Tynningöborna gå med på. I synnerhet inte som det kan komma att innebära att de drygt 60 procent av hushållen som fått sina avlopp utdömda första måste åtgärda dessa för hundratusentals kronor i dag, för att sedan betala en anläggningsavgift på liknande belopp igen, när väl kommunal utbyggnaden av VA till Tynningö sker, 2025.
Redan i höstas kom ett väl utarbetat förslag om att ansluta Tynningö till Värmdös VA-nät i samband med utbyggnaden av VA till Norra Lagnö. Men Vaxholm vägrade stå bakom förslaget, trots att positiva signaler kom från Värmdö.
Remissvaren hänvisar också till undersökningar som slår fast att gemensamma VA-lösningar är bättre för miljön än enskilda avlopp. ”Vi finner det anmärkningsvärt att kommunen anser att var och en av oss på Tynningö ska ta fram våra egna lösningar, vilket i många fall lär innebär enskilda lösningar, i stället för att vi tillsammans säkerställer en gemensamhetslösning som är bättre för både miljön och hälsan.”
Ideella föreningen Tynningö vatten och avlopp menar att förstahandsalternativet bör vara en kommunalt beslutad VA-anslutning via Värmdö. Går inte det ska fastighetsägarna på Tynningö få möjlighet att anordna en gemensamhetsanläggning som kan fungera tills en kommunal VA-anslutning blir aktuell.
Tynningö-Ramsö byalag och bygdegårdsförening håller med: ”Det är inte acceptabelt att tvinga fastighetsägare att göra stora investeringar i VA två gånger under en 10-15-årsperiod”.
Stadsbyggnadschef Susanne Edén försvarar planen:
– Om man investerar i en enskild anläggning nu, så kommer den att behöva förnyas om 12-15 år. Så jag kan inte se att det är orimligt. Vi har andra områden som enligt vår bedömning ligger före, och som har närmare till kollektivtrafik och befintligt VA-nät, med större andel permanentboende, säger hon och hänvisar till Rindö och Skarpö där en fördjupad översiktsplan gjordes redan 2009, och där detaljplanering är på gång, ett viktigt underlag för att utbyggnaden av VA ska gå smidigt.
FAKTA
• Befintliga VA-områden finns i dag på Vaxön, Kullö, Resarö, Rindö, Karlsudd samt två mindre på Stegesund/Hästholmen.
• Av totalt 11 000 invånare i Vaxholm är cirka 9 000 anslutna till det allmänna VA-nätet.
• År 2008-2010 inventerades enskilda avlopp, mellan 55-65 procent av avloppen underkändes.