Norrtälje kommuns vision är att kärnön Tjockö skall ha ett 70-tal bofasta men idag är de bara omkring 30. I juni lämnade två av dem ön för gott sedan länsstyrelsen nekat dem bygglov eftersom det finns två hästar i närheten.
Det är inte enbart strandskyddet som kan stoppa bostadsplaner vilket Lennart Gylling och hans hustru fått erfara. De har varit fastboende på Tjockö sedan 2002 och under åren har de lagt mycket tid och arbete på att få hemmanets alla byggnader i gott skick. Efter nära tjugo år på ön väcktes tanken att bygga ett mindre, lättskött, hus som var bättre lämpat för en tillvaro som pensionärer.
– Planen var att minska bördan inför kommande åldrande så att vi skulle kunna bo kvar på ön långt upp i åren, säger Lennart Gylling.
De bestämde att bygga ett ändamålsenligt hus vid en avskild plats på markerna.
– Vi har tittat på stället i många år och tänkt att det vore perfekt för ett hus för två personer. Huset skulle vara enkelt och utan trappor, säger Lennart Gylling.
Innan de gjorde en formell ansökan hos Norrtälje kommun presenterade de idén för sina närmaste grannar.
– Som vi upplevde det var de positiva till våra planer. ”Så borde vi också göra”, sa de, fortsätter Lennart Gylling.
En tid senare skrev grannarna till Lennart och berättade att de skulle prata med sina släktingar om byggplanerna. Någon mer kontakt tog de inte men när Lennart ansökte om förhandsbesked för bygget agerade grannarna med kraft.
I en skrivelse till kommunen framförde de en rad invändningar mot bygget. Bland annat framhöll grannarna att de driver ett aktivt jordbruk och att det nya huset skulle ligga alldeles för nära deras verksamhet med hästar samt att de inom kort planerar att starta får- och hönsskötsel. Buller från jordbruksmaskiner, odör från gödsel, flugor och damm skulle upplevas som störande vid det nya huset. De menade också att platsen för bygget är olämplig på grund av risken för hästallergi.
– I brevet ger de intryck av att driva ett aktivt och stort skärgårdsjordbruk men de odlar bara lite potatis för husbehov och tar hö till sina två hästar, säger Lennart.
Han kallar djuren ”hobbyhästar” och menar att de är att likställa med husdjur. Förutom hästarna finns ett par katter på gården men inga andra djur, enligt Lennart. Han noterar också att de två hästarna ibland gått på bete närmare deras nuvarande hus än vad de gör vid platsen för nybygget.
När Norrtälje kommun gjorde besiktning på platsen i juni 2019 såg kommunens handläggare hästarna beta på långt håll. Däremot såg hon inga hagar i närheten av tomten för nybygget. Kommunen bedömde att det inte heller är möjligt att ha beteshagar i direkt närhet till tomten då den ligger på ett berg. Eftersom hästallergener har mycket begränsad spridning och tomten ligger högre placerad än hästhagarna ansåg kommunen att risken för allergier är ytterst begränsad så den lämnade positivt förhandsbesked till byggprojektet.
Grannarna överklagade nu till länsstyrelsen och lyfte åter fram riskerna för buller, stank, flugor, damm och hästallergi. Förutom planerna på att starta får- och hönsskötsel uppger grannarna nu att de på sikt även tänker börja med större betesdjur.
Under det kommande året följer en rad skrivelser i ärendet från grannarna och Lennart Gylling till länsstyrelsen och kommunen som i mars 2020 lämnade ett positivt förhandsbesked för andra gången. I sina skrivelser begärde Lennart att länsstyrelsen skulle göra inspektion på plats men det avstod myndigheten ifrån.
– Om de gjort det hade de insett att det inte är något storjordbruk, säger han.
I juli samma år meddelar länsstyrelsen att den inte anser det nödvändigt att göra syn på platsen. Myndigheten konstaterar att det inte finns några bindande regler för avstånd mellan bostadsbebyggelse och djurhållning. Ändå bedömer länsstyrelsen att avståndet, 60 meter, mellan stall och det planerade nybygget inte är tillräckligt för att motverka de hälsorisker som hästhållningen kan medföra. Därför upphäver myndigheten kommunens beslut.
Var går gränsen för vilket avstånd det måste vara mellan ett bostadshus och ett stall?
– Det finns ingen absolut gräns. Det finns massor av faktorer som spelar in, som omfattningen av hästhållningen, säger Boel Persson, jurist på länsstyrelsen och den som fattade beslutet.
Det rör sig bara om två hästar?
– Det är möjligt men nu har vi gjort den bedömning som vi gjort och den har vi redovisat i beslutet, säger Boel Persson.
Vore det möjligt att stoppa ett husbygge genom att skaffa häst?
– Jag vet inte om det är intressant att spekulera i men visst kan man ha en sådan teori om man vill, säger Boel Persson.
När Lennart överklagar till Mark- och miljödomstolen begär han att även den ska göra syn på plats. Han refererar också till två tidigare rättsfall. I det första godtas ett skyddsavstånd på 20 meter mellan ett stall med 14 hästar och ett bostadshus. I det andra fallet godtas avståndet 50 meter mellan ett stall med 19 hästar och ett bostadshus.
Det, menar Lennart, måste jämföras med de 60 meter som skiljer de två hästarnas stall på Tjockö och det planerade huset. Dessutom påpekar han att det är en höjdskillnad på åtta meter mellan huset på berget och hästhagarna vilket minskar risken för hästallergener ännu mer.
Någon inspektion gjorde inte heller Mark- och miljödomstolen. I sin dom, som avkunnas strax före jul 2020, går domstolen helt på länsstyrelsens linje och avslår Lennarts överklagan.
– Vi skakade på huvudena när vi såg det där om hästarna första gången. Vi trodde aldrig att det skulle ha någon betydelse men tji fick vi, säger Lennart Gylling.
Under processen har så väl Lennart, grannen, länsstyrelsen som kommunen lagt vikt vid att Tjockö är en kärnö och att Norrtäljes vision är att dess fasta befolkning ska öka. Lennart hävdade att nybygget dels skulle ge en annan familj chans att ta över deras gamla hus, dels att det nya huset skulle ge honom och hustrun möjlighet att bo på kvar på ön. Kommunen ansåg att byggplanerna låg väl i linje med dess översiktsplan för skärgården där målet är ett 70-tal bofasta på ön. Länsstyrelsen menar att kommunens plan ska ges stor vikt och att byggprojektet är förenligt med den men anser att enbart planen inte är tillräcklig för att platsen ska anses lämplig för bebyggelse. Grannarna å sin sida hävdade att platsen för det nya huset är utsatt för väder och vind vilket de befarade skulle leda till att huset snart ändras från permanent- till fritidsboende.
I somras lämnade Lennart och hans hustru Tjockö och flyttade till Stockholm. De nya ägarna till deras gamla skärgårdshemman nyttjar det i dag som fritidsbostad. Enligt uppgifter från andra boende på ön finns ännu inga andra djur på granngården än katterna och de två hästarna.
Skärgården har sökt grannarna för en kommentar.