
Nynäshamn vill ta bort tidsbegränsade chefsuppdrag inom förvaltningen.
Ett skäl till det, är enligt kommunledningen, att modellen avskräcker arbetssökande. I själva verket har kommunen lätt att rekrytera högre chefer. En omdiskuterad utredning visar samtidigt att det inte går att utreda om modellen fungerat bra.
Åren 2009-2011 infördes tidsbegränsade chefsuppdrag inom Nynäshamns kommun på försök. Det skulle utvärderas 2012 men gjordes först 2014.
Enligt en skrivelse till kommunstyrelsens arbetsutskott, ksau, 2015 visar utvärderingen att modellen är svår att utreda då den aldrig testats i skarpt läge. Slutsatsen blir därför att det inte går att säga om försöket varit till nytta eller inte. Därför föreslår kommunstyrelseförvaltningen att tidsbegränsade chefsuppdrag inte längre ska tillämpas.
Efter att ksau tagit del av utredningen skrevs i mötesprotokollet att man tackar för utvärderingen och lägger den till handlingarna.
Det förra kommunalrådet Leif Stenquist anser att det är en oacceptabelt otydlig formulering. De tre ledamöterna menar att betydelsen är just som den uttryckts: man tackar för utvärderingen.
– Vi fattade inget beslut alls utan ska återkomma till detta längre fram, säger Harry Bouveng (M).
Enligt kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell (S) behövde inget beslut fattas eftersom försöket avslutades redan 2011. Kommunalrådet Daniel Adborn (L) menar att ksau delar utredningens förslag om att tidsbegränsade chefsuppdrag inte längre ska tillämpas och så tolkar även förvaltningen protokollet.
– Om ksau haft en annan uppfattning borde beslutet blivit något annat än att man godkände utvärderingen, säger personalchefen Annette Måhlstedt.
Leif Stenquist, som var med och införde anställningsformen 2009, är kritisk till att modellen nu skrotas då han anser att den var mycket lyckad.
– Det var så bra att flera kommuner följde efter, bland andra Norrköpings kommun, säger han.
Anna Ljungdell menar däremot att åtskilliga kommuner övergett modellen eftersom den inte fungerar bra.
Inte heller Daniel Adborn är nöjd med anställningsformen som han anser försvårar personalrekryteringen. Att modellen fungerar i Norrköping men inte i Nynäshamn, tror Adborn, beror på att kommunen omges av flera större kommuner vilket gör Nynäshamn mindre attraktiv för arbetssökande.
Även Anna Ljungdell hävdar att man haft problem med rekryteringen på grund av de tidsbegränsade uppdragen. Annette Måhlstedt däremot förklarar att det varit lätt att rekrytera högre chefer till Nynäshamn.
– Vi har lyckats bemanna de tjänster vi har och brukar ha flera sökande i de flesta fall, säger hon.
Enligt Annette Måhlstedt fördröjdes utredningen till 2014 på grund av för hög arbetsbelastning och när den väl genomfördes skedde det på hennes initiativ.