
Förra året fördelade Havs- och vattenmyndigheten 738 miljoner kronor till olika projekt som ska förbättra havs- och vattenmiljön. Men myndigheten har varit dålig på att kontrollera om projekten har gett någon miljöeffekt och ofta saknas det dokumentation om hur man gjort sina bedömningar.
Sedan 1 juli 2011 är det Havs- och vattenmyndigheten (HaV) som bestämmer hur pengarna i havs- och vattenmiljöanslaget fördelas.
Nu har Havsmiljöinstitutet gjort en oberoende utvärdering av ett antal projekt som finansierats med havsmiljöanslaget mellan 2007 och 2012. Utvärderingen har beställts av HaV.
– Vi vill vara säkra på att vi använder anslagspengarna på rätt sätt och där de gör mest nytta för havs- och vattenmiljön, säger HaVs generaldirektör Björn Risinger i ett pressmeddelande.
Utvärderingen pekar framför allt på två brister: dels saknas dokumentation kring de prioriteringar och bedömningar som myndigheten gjort när man fördelat pengarna, dels är miljöeffekterna av genomförda projekt sällan uppmätta. Vilket bland annat kan bero på att effekterna inte kan mätas förrän flera år efter att projektet avslutats.
Havs- och miljöanslaget ska bland annat användas till olika former av fiskevårdsåtgärder, återställning av vandringsvägar för fisk, restaurering av vattenmiljöer, kalkning av sjöar, åtgärdsprogram för hotade arter, insatser för att minska övergödningen samt informations- och utbildningprojekt. Anslagets storlek beslutas av regeringen och har varierat över åren.
När det gäller insatser för att minska övergödningen uppskattar Havsmiljöinstitutet att de projekt som genomförts endast har bidragit till att minska utsläppen av kväve och fosfor med några få promille av de nationella målen. Det beror i stor utsträckning på att man inte lyckats få med sig markägare och tillräckligt många deltagare i projekten.
– Utvärderingen bekräftar den bild vi själva har, att hanteringen blivit mer omfattande än vad vi räknade med och att vi inte klarat av att ta oss an uppgiften tillräckligt systematiskt, säger Björn Risinger.
Med anledning av rapporten har HaV tagit fram en handlingsplan, för att förbättra uppföljningen av de projekt som får stöd.
– Vi ska också förbättra våra rutiner och samla in dokumentation som saknas.
Havsmiljöinstitutet skriver också att många projekt är väl genomförda. Men med tydligare mål och bättre uppföljning skulle havsmiljöanslaget kunna utnyttjas mer effektivt.