Havs- och vattenmyndigheten, HaV inför nya regler från 1 maj, för att öka skyddet för laxbestånden i Östersjön och se till att Sveriges laxkvot inte överskrids. Beslutet innebär ändrade bestämmelser för framförallt yrkesfiskare och deras rapportering.
De nya reglerna gäller kvoter, redskapsanvändning och rapportering. Havs- och vattenmyndigheten har också beslutat om ändrade bestämmelser för fiske med bland annat förankrade flytgarn och strömmingsfällor samt för yrkesfiskets rapportering.
– När fisket startar den 1 juli bedömer vi att huvuddelen av den stora laxen och framförallt laxhonorna redan vandrat upp i älvarna och fiskets påverkan på beståndets utveckling blir då liten, säger Håkan Carlstrand, utredare på enheten för fiskereglering på HaV och fortsätter:
– Genom förslaget till kvotfördelning och fisketider vill vi anpassa fångstens storlek i förhållande till skyddsbehovet och storleken på laxbestånden.
EU:s ministerråd tog i oktober 2018 beslut om laxkvoter för yrkesfisket i Östersjön för år 2019. HaV har beslutat att fördela 27 388 laxar till svenskt licensierat yrkesfiske.
Svenska bestånd av vild lax har till stor del visat en positiv utveckling de senaste tio åren. Detta beror till stor del på att ministerrådet successivt beslutat om lägre fiskekvoter, skriver HaV.
– Vi har beslutat om nya bestämmelser för att få in uppgifter om antalet fångade laxar innan ankomst till hamn för att förbättra möjligheten att följa infiskningen och möjliggöra en bättre kontroll.
– Eftersom det är svårt att räkna antalet fångade laxar i de små båtar som används i laxfisket får yrkesfiskaren ange antalet laxar med en felmarginal på upp till 20 procent. Genom beslutet blir regelverket mer likvärdigt för alla yrkesfiskare, säger Elin Hedman, administrativ handläggare för fiskförvaltningen på HaV.