Nu får Havs- och vattenmyndigheten (HaV) i särskilt uppdrag att utreda fiskeregleringarna för att skydda kustlekande sillbestånd i norra Östersjön.
Strax innan jul gav regeringen nya uppdrag till Havs- och vattenmyndigheten för att förbättra havsmiljön.
Bland annat ska myndigheten utreda hur fiskeregleringarna kan utvecklas för att skydda kustlekande sillbestånd i norra Egentliga Östersjön.
– Det finns ett behov av att de ses över eftersom det under det senaste året har kommit signaler om att förekomsten av sill har minskat i kust och skärgårdsområden. Det påverkar kustekosystemen och drabbar det småskaliga fisket, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin i ett uttalande.
Det storskaliga pelagiska fisket på sill och strömming utanför skärgården har varit ett omdiskuterat ämne under de senaste åren. I somras MSC-certifierades fisket, vilket ska vara en indikator på att bestånden är livskraftiga. Det väckte rejält med kritik från yrkesfiskare och fiskeorganisationer som vittnat om att trålare tar stora mängder fisk på platser nära kusten där fisken samlas inför lek, vilket resulterat i att till exempel Stockholms skärgård tömts på strömming.
En av dem som kämpat för att reglera fisket är länsfiskekonsulent Henrik C Andersson. Han är mycket nöjd med HaV:s nya uppdrag, som han hoppas kommer innebära ett stopp för de stora trålarna.
– Det känns jättebra. Det blir nu ett tydligt utpekat ansvar hos Havs- och vattenmyndigheten, säger han.
Uppdraget ska redovisas till näringsdepartementet senast den 31 mars 2022.
I de nya uppdragen ingår även att under tre års tid genomföra försök med kamerabevakning av fiskefartyg. Det ska bland annat minska mängden död fisk som slängs tillbaka i havet, vilket är en lagöverträdelse. Det ska också göra det enklare att kontrollera att fartygen rapporterar bifångster, exempelvis av tumlare. Myndigheten ska även redovisa hur förvaltningen av ål genomförs så att skyddet av beståndet prioriteras.