Fler besökare till hembygdsrörelsens verksamheter och ett ökat intresse för svensk hembygdshistoria. Det hoppas Sveriges hembygdsförbund åstadkomma genom sin nya satsning Kulturarvet som besöksmål, där man ger stöd till medlemsföreningar som vill utveckla sin turismverksamhet. Flera av hembygdsföreningarna i skärgården ingår i projektet.
Satsningen har finansierats av Tillväxtverket och Kulturrådet och bygger på en förstudie som genomfördes för att kartlägga hembygdsrörelsens förutsättningar för att stärka sin position inom besöksnäringen. De positiva resultaten från förstudien är utgångspunkten när man nu går vidare i projektet. Under hösten har Sveriges hembygdsförbund tillsammans med Tillväxtverket arrangerat en digital konferens. Med på konferensen fanns, förutom representanter från hembygdsrörelsen, bland annat Visit Sweden, Riksantikvarieämbetet, Statens fastighetsverk och SKR, Sveriges Kommuner och Regioner.
Sedan 2020 har de föreningar som velat arbeta självständigt i projektet haft tillgång till förbundets verktygslåda, som innehåller material som kan vägleda, stärka och inspirera föreningarna i deras arbete för att nå fler turister och tillresta besökare.
Ann Pettersson, hembygdskonsult vid Stockholms läns hembygdsförbund, berättar att man nu lämnat in en ansökan till Region- och trafikplaneförvaltningen, som har ett anslag som riktar sig mot skärgården. Flera skärgårdsföreningar har redan visat sig intresserade av att medverka i projektet. Stödet som ansökan gäller innebär att föreningarna får coachning i hur man ska samarbeta och marknadsföra sig till svenska och utländska turister.
– Vi som arbetar inom hembygdsrörelsen vet ju att vi har en skatt, men vi får inte riktigt ut det där till de som är intresserade. Många som kommer tillbaks till Stockholm från andra länder har redan sett Skansen och Vasamuseet och kanske vill göra någonting annat, som att åka ut i skärgården. Men ofta behöver man en vägledning i hur man ska resa dit och vad man ska göra där, säger Ann Pettersson.
Projektet Kulturarvet som besöksmål startade redan före pandemin, men efter ett ökat semestrande i Sverige märker hembygdsförbundet att intresset för svensk hembygdshistoria har vuxit.
– Vi kan inte riktigt trycka på startknappen förrän vi har fått besked av regionen, men det finns en outvecklad potential här som vi vill försöka lyfta fram. När fler hittar till föreningarna kanske också fler väljer att bli medlemmar, säger Ann Pettersson.