Förra året blev rekordmånga svenskar smittade av den fästingburna virussjukdomen TBE, och värst utsatta var de som vistats i Stockholms skärgård och på Mälaröarna. Men ska man undvika att drabbas under årets sommarsäsong gäller det att vaccinera sig snarast möjligt. Till Blidö vårdcentral kommer många och får sin spruta när de väl är ute på fritidsstället efter midsommar och då kan det vara försent.
– Folk tänker nog lite fel, de borde ha vaccinerat sig redan hemma på våren för att få ett fullgott skydd, säger distriktssköterskan Ann Hellberg som vaccinerar 25-30 personer om dagen under högsäsongen.
Aldrig förr har så många fall av TBE rapporterats som år 2017, då hela 391 personer smittades av sjukdomen. Det är en ökning med 64 procent i jämförelse med året innan enligt Folkhälsomyndigheten. Stockholms skärgård ligger i topp på listan över inrapporterade fall – 70-80 procent av alla smittade hade vistats i Stockholms, Uppsalas och Södermanlands kusttrakter.
På Blidö vårdcentral utför man vaccinationer två gånger i veckan under våren och sjuksköterskan Ann Hellberg uppmanar alla som planerar att vistas i skärgården under sommaren att snarast se över sitt skydd och fylla på om det behövs.
– När man tagit första sprutan sägs det att man har 40-50 procents skydd och efter två sprutor höjs det med 10-20 procent ungefär. Så när du är uppe i den tredje ska du vara helt säker, säger hon.
Att det är många på ön oroar sig för fästingburna sjukdomar kan hon intyga; under semestertider från midsommar och framåt vaccineras det för högtryck på kliniken. Själv har hon dock bara sett ett enda insjuknande av TBE under sina många år på vårdcentralen.
– Men de som drabbas blir ju oftast ganska gravt sjuka och söker sig direkt till akutmottagningarna och inte till oss. Däremot ser vi under högsommaren kanske fem borreliafall per dag, tre läkardagar i veckan. Det är supervanligt.
För den som drabbas av borrelia, som är en bakteriell sjukdom, är utsikterna betydligt bättre. Där hjälper oftast en enkel penicillinkur. Har man oturen att få TBE finns ännu ingen känd behandling och det är inte alla som i början ens förstår att de smittats.
– Det är ju ett lite lurigt insjuknande på TBE, vilket gör att många misstar sig, säger Ann Hellberg. Inkubationstiden är en till två veckor. Sedan sker ett tvåstegsinsjuknande; först får man en influensaliknande virusåkomma med ont i kroppen och feber. Sen tillfrisknar man ofta i några dagar. Därefter kommer encefaliten, hjärninflammationen, och då blir man sjuk på riktigt.
När det gäller att skydda sig från fästingbett gäller de gamla vanliga råden: heltäckande kläder och gummistövlar vid vistelse i skog och mark och att noga gå igenom kroppen på kvällen för att upptäcka de små krypen på huden, helst innan de hunnit växa sig stora.
– TBE överförs ganska omedelbart vid bettet. Borreliabakterien bor däremot lite längre in i tarmkanalen på fästingen, så det tar lite längre tid innan bakterien överförs till människan. Så ur borreliasynpunkt är det extra bra att ta bort fästingen så snabbt som möjligt, säger Ann Hellberg.
Text: Ingrid Hedman
Fakta/TBE-vaccin
• Efter att man har tagit den första sprutan väntar man en månad med att ta nästa. Den tredje tas 7-12 månader senare, inför nästkommande säsong, och då har man en grundvaccinering.
• En första påfyllning sker efter tre år och därefter måste man ta en spruta vart femte år.
• Personer som har fyllt 60 år måste ta en fjärde spruta för att få ett fullgott skydd mot TBE.
• Kostnad: Cirka 360 kr per dos för vuxna, 320 kr för barn över ett år.