Både en rödlistad art och mängder av skräp. Det är resultatet av en inventering av Vaxholms vatten. Resultatet ska bli en blåplan för kommunen, där vissa områden kan komma att få exploateringsbegränsningar.
Under augusti och september utfördes en inventering och naturvärdesbedömning av Vaxholms vatten som ska ligga till grund för den blåplan som kommunen håller på att ta fram. Blåplanen är ett sätt att åstadkomma en hållbar stadsutveckling som bevarar marina naturvärden. I arbetet ingår att kartera bottnar, inventera vegetation, bottendjur och bedöma områdenas naturvärden och dess funktioner för fisk.
I rapporten från inventeringen, som läggs fram för kommunen under december, konstateras att Kyrkviken, Ekefjärd och Nibbleviken vid Bogesundslandet hör till de områden i kommunen som har högst naturvärden. I Nibbleviken finns bland annat den rödlistade arten uddnate och i Ekefjärden fanns allmän dammussla som är ett ovanligt inslag i bräckt vatten med en salthalt så hög som tre promille.
– Naturvärdena finns framför allt i västra delen av kommunen, runt Bogesundslandet, områden med ganska långgrunda stränder med vegetation. Där skapas miljöer med viktiga funktioner från fisk och fågel, säger Henrik Schreiber på Aqua Biota som har gjort inventeringen.
I de vegetationsrika miljöerna finns gott om mat vilket ger en spinoffeffekt i form av ökad produktion av djur. Att miljöerna har kunnat frodas handlar om att stränderna har varit i fred:
– Åtminstone på så vis att stränderna är intakta. Ofta är de ianspråktagna och exploaterade, man har ombildat dem, fyllt ut och gjort strandtomter. Därvid försvinner också lekmiljön för fisken. Troligen kan även de mänskliga aktiviteter som pågår, som båttrafik eller att man skramlar runt på bryggor, störa så att fisk och fågel drar sig därifrån, säger Henrik Schreiber.
I sin rapport anger Aqua Biota känsligheten hos de inventerade områden:
– En tonvikt läggs vid områden som är extra känsliga för öka exploatering. För Bogesundslandet kan dock stora delar snart bli naturreservat, vilket troligen leder till ett ökat skydd för vattenmiljöerna även om det inte är syftet med reservatet.
Inventeringen visar även på mindre gynnsamma miljöer som under lång tid har präglats av mänskliga aktiviteter. På bottnarna har fältinventerarna hittat såväl minnen från äldre verksamheter som nyare lämningar i form av burkar, flaskor, däck och golfbollar. Den intensiva båttrafiken i Vaxholms vatten har också påverkat vattenkvaliteten negativt via utsläpp och läckage av båtbottenfärger, liksom enskilda avlopp, förorenade områden, avloppsvatten och dagvatten från stadsmiljön. På många håll där djupet överstiger fem meter har noteringar gjorts att det saknas syresatta sediment och smådjur.
I de mer öppna fjärdarna Torsbyfjärden, Trälhavet och Oxdjupet tycks däremot syrenivåerna vara bättre, och där finns även musslor, havsborstmaskar och kräftdjur på drygt 20 meters djup.