
Försöket som bedrivits under vintern med att kunna frakta farligt gods är nu klart. Resultatet pekar på ett stort behov av tjänsten, och nu hoppas skärgårdslandstingsrådet på att trafiken ska kunna fortsätta även nästa vinter.
I år har för första gången farligt gods kunnat fraktas med Waxholmsbolaget även vintertid. Tidigare har gods hänvisats till isgående passagerarfartyg, men eftersom farligt gods inte får fraktas med dem, har många ö-företagare fått klara sig utan förnödenheter som livsmedelsgas, gasol och diskmedel under vintermånaderna. I år sattes dock m/s Queen in som isgående specialfärja för att frakta enbart just gods under vintertiden.
Nu finns siffror klara från försöket. Totalt fraktades 818 ton gods, att jämföra med 313 ton förra året. Av den volymen fraktades hela 605 ton av m/s Queen.
– Det är stora godsmängder, vilket bekräftar att det här är ett behov som har funnits även om det tidigare inte varit täckt, säger Gustav Hemming (C), skärgårdslandstingsråd.
Även om han inte kan lämna några garantier om att landstingsfullmäktige kommer besluta att permanenta vintergodstrafiken, så säger Gustav Hemming att han kommer bli förvånad i annat fall.
– För min del är det här ett väldigt starkt resultat som övertygar. Vi har inte fört någon dialog än, men jag förväntar mig att alla partier ser att vi behöver erbjuda den här servicen även vintertid om vi vill ha en levande skärgård och att det ska finnas jobb och företag året om.
Skärgårdens företagare har länge påtalat behovet och välkomnar initiativet. Men det är snarast en självklarhet, menar Karin Almlöf, ordförande för Skärgårdsföretagarna som drivit frågan.
– Vår ståndpunkt har varit att om landstinget ska ha monopol att köra gods då får de köra året runt, då kan man inte sluta under vintern och lämna skärgårdsföretagarna i sticket. Så vi är nöjda och glada över att underlaget nu visat sig vara så stort. Den här godsvolymen finns ju, den har inte bara plötsligt dykt upp.
Tidigare har det farliga godset körts ut av privata aktörer.
– Men eftersom det inte fungerar att lasta båtar och fartyg på ett bra sätt i Stavsnäs längre samtidigt som landstinget tagit mer och mer mark finns det nästan inga privata aktörer som klarar det här, säger Karin Almlöf.