Torsken i stora delar av Östersjön mår sämre än någonsin – liten, mager och angripen av mask och sjukdomar. Men i Ålands hav är det annorlunda. Ett forskningsprojekt ska nu ta reda på vad det är som är så speciellt med den friska Ålandstorsken – och om den kan fås att föröka sig.
I Ålands hav fiskas det torskar som växer sig stora och inte har maskar i köttet. Den åländska torsken verkar må oväntat bra, trots låga salthalter orsakade av klimatförändringar och parasiter från sälar. Det ger forskarna vid Sveriges lantbruksuniversitet i Öregrund hopp om att det kan finnas lösningar.
Deras grundläggande fråga är: Kan de stora, friska torskarna i Ålands hav befrukta varandra i låga salthalter?
Vanligtvis kan torsken inte föröka sig i för sött vatten. Men om Ålandstorsken har skapat ett eget bestånd i detta vatten så kan det vara tecken på att de utvecklats till en ny livskraftigare sort.
– Ett bestånd anpassad för en låg salthalt vore unikt för världen. Vi kommer att få sötare vatten och finns det då fisk som är anpassad till lägre salthalter så är det extra viktigt att bevara dem, säger Ulf Bergström och konstaterar att hittills vet forskningen för lite. Men efter nya befruktningsförsök i juni när torskarna leker kommer de att veta mer.
Tips: tv-dokumentären “Torsken – havets hopp” sändes i tisdags i SVT och finns nu på Play.