
Sten Larsson sitter vid ett bord i hörnet och visar en bild på ett fartyg på sin padda för Alice Jonasson.
– Den här båten har jag varit befälhavare på. Den väger 499 000 ton och är en av världens största, säger han.
Sten Larsson är en av 150 pensionärer som hittat till Kronängsskolan i Vaxholm för att få hjälp med allt från hur man tömmer minnet till att ladda ner Facebook-appen, i projektet Mer Digital.
Facebook har han ganska bra koll på – den gamla befälhavaren har upplevt teknikskiften från telegrafister ombord till att allting är ”ungefär som e-post”. Och det är just att sätta upp en ny e-post han behöver lite hjälp med idag.
– Det var mejladressen till min fru. Jag höll på i flera timmar men nu kommer jag inte ihåg vilka knappar jag har tryckt på.
Alice Jonasson är högstadieelev på skolan och sitter vid bordet för att försöka hjälpa honom. Han vill även gå in på Google på sin medhavda dator, som verkar långsam.
– Vi tror att den är för gammal, säger Alice Jonasson, och ber en tekniker komma och titta lite närmre på den.
40 högstadieelever nappade snabbt på erbjudandet om att två kvällar i rad hjälpa pensionärer att bli mer digitala. De har samlats i skolans matsal och trängs runt borden, ungefär en elev på två pensionärer. Detta är dag två i Vaxholm och ännu fler pensionärer är här än igår. Telefoner, surfplattor och datorer radas upp bland kaffekopparna. Telia tillhandahåller plattor, men några har med sig sina egna datorer och kommer väl förberedda. Andra är där för att lyssna in och få tips.
– Man vet inte var man ska börja. En del kan fråga om basala saker som hur man slår på datorn, andra har avancerade frågor om lösenordshanterare mellan dator och telefon, säger Michael Görling som är IT-tekniker på Vaxholms stad.
Han vill ge cred till eleverna.
– De är jätteengagerade!
Projektet Mer Digital i Stockholms skärgård är ett samarbete mellan kommuner, Telia och länsstyrelsen och finansieras av Post- och Telestyrelsen.
– Det här är ett jätteviktigt initiativ. Det finns många äldre som är skickliga men också många som lever i utanförskap. Det är allvarligt när så många tjänster är på internet. Men att bli mer digital kan också motverka känslan av ensamhet, säger Malin Forsbrand (C), kommunalråd i Vaxholm.
Kommunerna som deltar i projektet sätter sin lokala prägel på eventet. Vaxholms stad har även bjudit in bibliotekarier, stadsantikvarier som kan hjälpa till med släktforskning, banker och 1177. Projektet är inte vinstdrivande för Telias del.
– Målet är att bidra till inkluderingen. Vi ser det här som en samhällsbyggande in-sats. Som ett stort företag behöver man axla det. Hela projektet är väldigt tillgängligt, vi ordnar till och med transport från närliggande öar med taxibåt, säger Åsa Kåryd, projektledare för Mer Digital på Telia.
Jenny Söderholm är med i projektgruppen i Vaxholms stad och har varit med i rekryteringen av elever – en lätt uppgift.
– Platserna blev upptagna direkt. Eleverna är lugna och pedagogiska, säger hon.
Wille Enoksson var snabb att knipa en av platserna:
– Jag ville vara först. Det var väldigt efterfrågat.
Jenny Söderholm och några till ur projektgruppen hjälper också pensionärerna på plats och hon tipsar Solveig Almblad som vill köpa en Ipad om hur man kan söka efter en.
– Har du googlat förut? Då skriver du google.com. Du kan söka på prisvärd, bäst eller billigast för att få fram till exempel bäst-i-test, säger hon.
Solveig Almblad vill ha en Ipad som barnbarnen kan titta på film på.
– Kanske själv också, om jag sitter på balkongen.
Vid ett annat bord sitter Daisy Larsson som har laddat ner Instagram och hittat en grupp som hennes familj har på Facebook, med hjälp av Stina Thollin.
– Jag har börjat förstå vad appar är. Jag har aldrig vetat var emojis kommer ifrån. Du kan skriva att hon är världens bästa Stina, skrattar Daisy Larsson.
– Jag tycker att vi ska skaffa Swish, säger Stina Thollin och pekar mot bankpersonalen som står vid fönstren.
– Jag har varit sådan motståndare, säger Daisy Larsson, men följer ändå med.
Samtalen avbryts av information från de lokala bankerna som deltar i eventet. ”Vad är mobilt bank-ID” är en av frågeställningarna. Bankpersonalen belyser vikten av att inte lämna ut koden till någon annan och att alltid avsluta samtalet och själv ringa upp banken om man blir osäker när ”banken” ringt upp en. Inte bara hos banken har man nytta av bank-ID, utan även hos 1177 där du exempelvis kan boka tid eller läsa dina journaler.
Gun Thomson besöker Mer Digitaleventet tillsammans med sin man John. De sköter redan bankärenden på datorn men vill lära sig mer om sin nya telefon.
– Vi nappade direkt när vi fick inbjudan. Vi kände att det var ett stort behov. Men att det var så många som var intresserade visste jag inte. Jag börjar äntligen förstå min telefon.
– Det har varit många teknikskiften genom åren, säger John Thomson.
Det är Simon Larsson som hjälpt paret som pratar och skrattar medan de går och hämtar kaffe i pausen.
– Vi har lärt oss en hel del. Vi ska nog köpa en Ipad nu, säger Gun Thomson.
Kerstin Jältsäter är mycket nöjd med lektionen.
– Idag har jag lärt mig att Snapchatta, Instagramma och använda Google translate.
– Vi kommer nästa år igen, säger bordsgrannen Eva Alderid.
– Så får vi se om vi kommer ihåg vad vi lärt oss idag! säger Kerstin Jältsäter och båda skrattar.