I Örätts kök på Svartsö är det alltid ett nytt projekt på gång. Det är inte en dans på rosor att vara skärgårdsföretagare, men Catarina Zederman, Cilla Heurlin och Lena Salomonsson ger inte upp.
Örätts verksamhet sträcker sig långt utanför köket. Catarina Zederman, Cilla Heurlin och Lena Salomonsson ordnar pubkvällar, renoverar den gamla sågen på ön till en bistro, planerar för ett kombinerat utegym och fritidsgård tillsammans med ungdomsföreningen på ön och till sommaren ett karnevalståg med sambaorkester. Förutom de 1000 portioner mat som ska lagas och levereras till Stockholm varje vecka, förstås.
Det hela började med en dröm om att producera ekologisk barnmat på Svartsö, men stack ganska snabbt iväg i flera andra riktningar och nu står produktionsköket så gott som aldrig still.
– Vi funderade nyss på varför allt känts så motigt ett tag, men så kom vi på att det kanske var årstiden som gör att vi har lite låg energi just nu, säger Cilla Heurlin. Cathrin Zederman flikar in att de faktiskt ändå gör någonting hela tiden.
– Det har varit nya projekt hela tiden sen vi startade. Bara man kör på så får man energi. Det är sällan man känner att man aldrig får gå hem utan snarare att man tittar på klockan och är förvånad över att den är så mycket.
Vanligtvis brukar de, varannan torsdag ordna pubkvällar i den gamla sågen, men den här veckan är alla på ön bjudna på afterski istället.
– Det är en typisk sak som ger energi. Det är när vi kommer in i vardagslunken som idéerna till alla de här projekten kommer och vi drömmer oss framåt. Då sitter vi ju och spånar på roliga grejer som att ha pjäxdans och ta dit trubadurer. Det blir ju väldigt kul att tänka på såna grejer. Det är sånt som vi får roa oss med helt enkelt, säger Cilla Heurlin.
Fem fonduegrytor har lånats ihop från öborna. På menyn står förutom den smälta osten även apfelstrudel och gulaschsoppa.
– Jag tror att många på ön vill vara delaktiga, och att de kommer som gäster också. Vi känner ett otroligt stöd från alla runt omkring. Många tycker att det är roligt att man vågar satsa här ute, säger Cathrin Zederman.
Basen i verksamheten är matlådorna som lagas, förpackas och levereras, plus lösviktsrätter som potatissallad, coleslaw, bearnaisesås, kroppkakor och raggmunkar som säljs till butiker i Stockholm.
– Men för att vi ska överleva rent ekonomiskt behöver vi få upp marginalerna. Så det är inte bara för att det är jätteroligt utan för att företaget kräver det, som vi hittar på så många projekt, säger Cilla.
Samarbete, nätverkande och en hel del smarta lösningar verkar vara en del av hemligheten med att lyckas med storkök på en ö som Svartsö.
Cillas pappas gamla såg, som i sommar ska bli bistro, behöver nytt tak och bättre faciliteter som toalett och ett eget kök. Förutom bistro hoppas man på att tillsammans med ungdomsföreningen på ön, Svartsö hotell och Svartsö förvaltning som äger fastigheten, kunna få ekonomiskt stöd för att även kunna använda sågen till fritidsgård och utegym.
Än så länge finns bara ett cateringtillstånd för ett slutet sällskap, men till sommaren är tanken att Bistro Sågen ska öppna med en uteservering och ett stadigvarande serveringstillstånd.
– Det kommer att vara full rulle. I sommar får vi anställa folk helt enkelt. På sikt vill vi kunna ha öppet året runt. Kanske vissa lördagar eller en fredags afterwork. Vi kanske blir tvungna att jobba varje dag i sex veckor, eller så blir vi inte det. Vi vet inte än och det är lite spännande. Det skulle vara skönt att landa lite, men just nu är det inte läge för det.
Mycket av verksamheten går ut på att samarbeta med andra entreprenörer i området.
– Vår tanke från början med produktionsköket var också att vi kunde vara en samarbetspartner för många. För producenter eller restauranger till exempel, säger Cilla Heurlin.