
Föreningen Stämmarsunds ångbåtsbrygga har fått godkänt av länsstyrelsen att genomföra arbeten i vattnet i samband med renoveringen av bryggan i Stämmarsund, men motsättningarna fortsätter och beslutet kommer att överklagas.
Den 30 mars beslutade länsstyrelsen i Stockholm att godkänna Föreningen Stämmarsunds ångbåtsbryggas ansökan om vattenverksamhet vid renoveringen och utbyggnaden av bryggan i Stämmarsund. Renoveringen innebär att bryggan förlängs med 1,8 meter med vinklar på sidorna för göra det enklare för fartyg att anlöpa bryggan. Kajen ska även förlängas på södra sidan med tio meter.
– Beslutet känns bra. Vi har fått det verifierat att vi hållit oss till de lagar och förordningar som gäller, säger Lennart Fridh i Föreningen Stämmarsunds ångbåtsbrygga.
Renoveringen av bryggan har varit en följetong. Redan 2018 utredde länsstyrelsen en ansökan om renovering, men den avbröts eftersom de rådande fastighetsgränserna ifrågasattes. Förra året blev gränserna fastställda och ärendet kom tillbaka till länsstyrelsen i januari i år.
Alla föreningar och boende i området vill att bryggan renoveras men det finns olika syn på vem som egentligen äger bryggan och en oro över att trafiken i området ökar om en kajplats för fartyg färdigställs.
– Beslutet är inte taget på korrekt underlag eftersom anmälan inte är komplett. För att bygga en ny kajsida där de ska hyra ut båtplats till Blidösundsbolaget, behövs det göras en miljöutredning, säger Rolf Blomberg, ordförande i Föreningen bevara ångbåtsbryggan, som består av ett 70-tal medlemmar.
Länsstyrelsen har inte utrett vem som faktiskt äger bryggan, men skriver i sitt beslut att inga dokument presenterats som visar att den inte tillhör fastighetsägaren Tomttjänst i Roslagen AB. Rolf Blomberg anser dock att bryggan tillhör och förvaltas av en samfällighet i området som funnits sedan mitten av 1800-talet.
– Ingen myndighet har tagit beslut om rådigheten. Vi som byggt bryggan har svårt att se att den automatiskt efterskänks bara för att den står på annans mark.
Lennart Fridh menar att samfälligheten är avsomnad och att de äger bryggan genom ett avtal med markägaren. Han säger att det finns flera anledningar till att utöka kajen.
– På södra sidan av kajen ligger natursten som är en osäkerhetsfaktor. Det finns en risk att stenarna trycks ut. Den cementeras för att få ett heltäckande stag runt bryggan.
Är tanken också att fartyg ska kunna lägga till där?
– Vi har redan från början fått ett erbjudande från Blidösundsbolaget att de vill använda bryggan temporärt som reservhamn för fartyget Skraken och betala 20 000 kronor om året för det. Det finns inget avtal, vi ska diskutera det, men personligen tycker jag att det är en bra idé för då får man in lite pengar till underhåll.
Striden kring bryggan har blivit infekterad och Lennart Fridh säger att han personligen inte är beredd att kompromissa längre. Rolf Blomberg säger att man kommer att överklaga beslutet. Bryggan kan i så fall tidigast vara klar nästa sommar.