Världsnaturfonden, WWF, påstår att olaglig dumpning av fisk fortsätter fast det är förbjudet men Sveriges Fiskares Producentorganisation hävdar att det är lögn.
– Tyvärr finns ingen sammanställning efter att utkastförbudet infördes, säger Karin Glaumann, WWF.
Den 1 januari i år blev det förbjudet att kasta tillbaka fisk i havet men WWF hävdar att dumpningen ändå fortgår.
”Trots att fiskbestånden hotas och det kommersiella fiskets trovärdighet äventyras i svenskt vatten så fortsätter det”, skriver WWF i ett öppet brev tillsammans med Axfood, ICA, Coop, Fazer, och Martin Servera. Brevet är ställt till ansvariga ministrar samt ledamöter i miljö- och jordbruksutskottet och har även skickats till media.
– Trots flera års omställningstid är Sverige fortfarande inte i hamn med att leva upp till landningsskyldigheten, säger Håkan Wirtén generalsekreterare i WWF i ett pressmeddelande.
För att få stopp på den påstådda olagliga dumpningen kräver WWF att regeringen ska införa kameraövervakad fiskerikontroll på fiskebåtarna.
Peter Ronelöv Olsson, ordförande för Sveriges Fiskares Producentorganisation, SFPO, reagerar starkt över beskyllningarna och uppmanar WWF att sluta ljuga. Enligt honom använder WWF data från 2008 – 2015, då det fortfarande var lagligt att dumpa fisk, för att ge sken av det fortfarande förekommer trots förbudet.
Enligt Karin Glaumann, fiskexpert på WWF, bygger uppgifterna på information från Internationella havsforskningsrådet, ICES. Den ska visa att utkasten i Östersjön av rödspätta var närmare 40 procent och för torsk 10 procent i östra Östersjön. Statistiken är dock sammanställd för samtliga länder och det går inte att säga vad varje enskilt land dumpar.
SFPO hävdar att WWF ljuger genom att använda äldre data. Hur kommenterar du det?
– Detta är den senaste samlade statistiken för svenska utkast som publicerats. Vi valde att ta med denna data för att visa att utkast förekommit i anslutning till att utkastförbudet infördes. Tyvärr finns ingen sammanställning efter att utkastförbudet infördes, säger Karin Glaumann i en skriftlig kommentar till Skärgården.
Förutom att kameraövervakning på fiskebåtarna skulle förbättra fiskerikontrollerna menar Karin Glaumann att även allmänhetens förtroende för fisket skulle ökas.