Naturvårdsverkets förslag till att underlätta byggande nära vatten gäller inte Stockholms skärgård, men flera myndigheter och organisationer vill nu öppna upp för att även kärnöar ska omfattas av reglerna.
För åtta år sedan trädde reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge i kraft, de så kallade LIS-reglerna. Syftet var att göra det möjligt att bygga vid stränder på landsbygden där strandskyddsregler annars satte stopp. Men utvecklingen har inte gått så fort som myndigheterna hoppats. Därför fick Naturvårdsverket förra året i uppdrag att ta fram förslag på förändringar av LIS. Förslaget har nu varit ute på remiss och en organisation som är kritiska till utredningen är Skärgårdarnas riksförbund, SRF.
– Regeringen har själv konstaterat att man inte fullföljt sitt uppdrag eftersom syftet var att utreda möjligheterna till mer boende i skärgården. Där har man duckat. Man har inte behandlat den frågan, säger Olle Forsgren på SRF.
Syftet med LIS är att möjliggöra byggande i oexploaterade områden, vilket gör att Stockholms skärgård inte omfattas. SRF, Landstinget i Stockholm och Länsstyrelsen i Stockholm har alla i sina remissvar lyft frågan om att även delar av skärgården ska undantas.
– Det måste vara möjligt för skärgårdssamhällen att fortsätta utvecklas offensivt. Vi tycker strandskyddslagstiftningen ska ta ökad hänsyn till att det är öar som offentliga aktörer i regionen och boende är överens om har en särställning, säger Gustav Hemming (C), ordförande i landstingets tillväxt- och regionplanenämnd.
Även länsstyrelsen vill se lättnader för kärnöar.
– Vi har ett uppdrag och en vilja att skärgården ska leva och att man ska kunna bo och verka där. Vi ansåg därför att det kan finnas vissa platser i skärgården där LIS kan tillämpas, det kan till exempel vara kärnöarna, säger Anna Knight, handläggare vid länsstyrelsens enhet för samhällsplanering.
Beslut om förändringar av strandskyddsbestämmelserna måste tas av riksdagen, en process som kan ta flera år. Gustav Hemming säger att man även vill offensivt pröva vad som kan göras inom nuvarande lagstiftning.
– Vår förvaltning bedömer att man inom dagens lagstiftning inte fullt ut prövat alla möjligheter till dispens. Ett intressant testfall är Ornö där en grupp tagit fram ett idéprogram med tre områden inom strandskyddat område där ett hundratal bostäder kan byggas. Vi vill backa upp kommunen och boende i det projektet.