I januari 2016 omkom skridskoåkaren Lennart sedan han åkt ner i en isränna som Försvarsmakten brutit utan att informerat om. Nu lägger åklagaren ner förundersökningen om vållande till annans död.
– I princip skriver åklagaren att man inte behöver följa lagen. Det är chockerande, säger Lars Avellán, bror till Lennart.
Nästan på dagen två år efter den tragiska olyckan beslutar åklagaren att lägga ner förundersökningen om brott mot ordningslagen och vållande till annans död. Därmed kommer ingen att hållas ansvarig för att Lennart miste livet i isrännan.
– Det är så vanligt att små människor blir överkörda av myndigheter. Det här känns tungt, säger Lars.
Enligt lagen ska den som tar upp en isränna vidta de åtgärder som behövs för att förhindra att personer kommer till skada. Grunden för åklagarens beslut är hans tolkning att det inte finns skyldighet att informera allmänheten inom en viss tid innan isrännan bryts. Åklagaren vill inte heller väcka åtal för vållande till annans död då han menar att det inte går att bevisa orsakssambandet mellan oaktsamheten (att rännan brutits utan att allmänheten informerats. Red. anm.) och Lennart död. I sitt beslut skriver åklagaren: ” I detta fall finns ingen som helst kunskap om vad som hände skridskoåkaren ute på isen”.
Det håller inte Lars Avellán med om. Han anser att det är uppenbart att brodern åkte ner i rännan eftersom han hittades där. Obduktionsrapporten visar att det inte skett något våldsbrott eller sjukdomsfall. Enligt rapporten dog Lennart av drunkning och bristningar på hans rygg och armar talar för att han kämpat hårt för att försöka ta sig upp ur rännan.
– Dessutom hade han en isdubb i handen när han hittades, säger Lars Avellán.
Sedan Lennart förolyckades har brodern Lars och andra släktingar försökt bringa klarhet i vad som hände och i dag har de en god bild av hela händelseförloppet.
Det var strax före klockan nio på morgonen den 25 januari 2016 som Haninge garnison bröt en isränna med fartyget Trossö i vattnen på Muskös insida. Först vid 14.30-tiden samma dag informerades allmänheten om detta men vid den tidpunkten hade Lennart redan drunknat i rännan.
Det saknas rättsfall där människor omkommit i samband med att isrännor brutits utan att allmänheten informerats. Därför beslutade sjöpolisen att skicka ärendet vidare till åklagare och en förundersökning inleddes. I samband med det hamnade ärendet åter på sjöpolisens bord i september 2016 där det blivit liggande utan att något hänt tills för någon vecka sedan.
Den person som misstänktes för att ha orsakat olyckan har ännu inte blivit förhörd, enligt Lars Avellán.
– Det är uppseendeväckande. Oavsett om åtal skulle väckas eller inte borde det ha gjorts ändå, säger han.
De anhöriga kommer att överklaga åklagarens beslut.
Skärgården har sedan november 2017 förgäves sökt sjöpolisens förundersökningsledare vid upprepade tillfällen. Tidningen har även sökt åklagaren för en kommentar.