Norra skärgården är hårt drabbad av stormen Alfrida. Det börjar bli bråttom att ta rätt på skogen, annars är risken stor för angrepp av granbarkborre.
– Den tar död på granskog, säger skogsägaren Clas Boström.
Sverige avverkar ungefär 80-90 miljoner kubikmeter skog varje år. Prognosen för 2019 är att granbarkborren tar 12 miljoner.
Granbarkborren söker sig genom doftämnen från träden till utsatta träd, antingen torkade eller vindfällda. Vid 18 grader svärmar de – förökar sig i trädet och angriper det. Granbarkborren är inte större än 4 millimeter men kommer i många tusental. På tre-fyra veckor kan hälften av träden i en stor skog vara döda.
– Den tar död på gran-skog. Den kan också ge sig på friska träd, det är farhågan, säger Clas Boström, skogsägare i Riala och medlem i Ladviks skogsbrukarklubb.
Senast den 1 juli ska all fallen skog vara omhändertagen för att minimera risken för spridningen av granbarkborren. Även torkade träd som fortfarande står upp måste tas om hand.
– De är lika utsatta. Vi har en dubbel effekt av fjolårets sommartorka och stormen Alfrida. Någon måste reda upp sörjan, säger Clas Boström, som inventerat sin egen skog till fots.
Inventering görs även med drönare och helikopter och underlättar för den som ska avverka.
– Man måste ta vara på det på en gång. Problemet är att det inte är tillräckligt många människor som jobbar med skog. Vi har för mycket virke, för lite transportresurser och långt till industrin, säger Clas Boström.
Den mest skärgårdsnära industrin, Holmen, ligger i Hallstavik. Matts Norr arbetar på Holmen och köper upp virke i norra Roslagen.
– Jag jobbar kvällar och helger med bara vindfällen och kör för fullt men vi har en viss mängd per dag som vi kan köra in. Vi tar inte emot mer än det som går åt. Men skulle vi avverka hårdare och det blir liggandes blir kvalitén på virket sämre.
Han menar att det är bättre att det ligger i skogen än att virket staplas i vägkanten hela sommaren. De avverkade träden luktar ännu mer för granbarkborren. Följden blir att en del blir kvar längre än önskat. Virke som ligger kvar och blir angripet förlorar värde.
– Men vi försöker att hämta virket som legat längst, för att få så lite svinn som möjligt, säger Matts Norr.
När de svenska industrierna inte kan ta emot mer virke körs det från bland annat Hargshamn till andra svenska hamnar, Tyskland och Finland.
Anders Berglund, projekt-ledare för hanteringen av skogsskador kring Alfrida, har inventerat stormskadorna i reservaten Arholma-Idö och Lidö på uppdrag av Skärgårdsstiftelsen. Han arbetar nu med att planera hur de ska ta sig an all stormfälld skog och lösa det logistiskt.
– På Lidö har 50 procent av skogen blåst ner. Vandringsleder ligger under stora bröten. Några betesmarker och stängsel ligger under mängder av stormfälld skog. Landskapet kommer förändras helt och hållet i norra skärgården. Granskogen kommer bli hårt åtgången, säger han.
Rickard Rundgren Björk, Skärgårdsstiftelsens tillsynsman på Fejan, säger att folk har svårt att hinna arbeta upp det som är stormfällt.
– För många öbor är det här en oförutsedd händelse och det finns ingen ekonomi i skog i skärgården. Transport-kostnaderna till land äter upp det man får för virket.
Text: Josefine Hagström
Fakta/inventera din skog regelbundet
• I maj börjar granbarkborrens svärmning i stora delar av landet. Kontrollera din skog var fjärde vecka från mitten av maj till slutet av augusti för att upptäcka nya angrepp tidigt.
• Nyangripna stående granar har gröna barr och nedfallande rödbrunt gnagmjöl. Nyangripna vindfällen har gröna barr och små högar av gnagmjöl på stammen.
• Om du upptäcker angrepp, ta kontakt med din virkesköpare och planera för avverkning i god tid. Maj-augusti är bekämpningen riktigt effektiv.
• De granar som angreps 2018 står nu bruna och har praktiskt taget inga barkborrar kvar, men däremot en hel del av granbarkborrens naturliga fiender. Låt dessa döda granar stå kvar.
Källa: Skogsstyrelsen