Den invasiva arten Svartmunnad smörbult som växt explosionsartat i Stockholms skärgård de senaste åren minskade förra året dramatiskt.
Forskarna tror att den extrema värmen kan ha orsakat nedgången.
Förra veckan hölls ännu ett av Stockholms universitets frukostseminarier, denna gång på temat invasiva arter. En art som nyligen etablerats sig och växt explosionsartat i Stockholms skärgård är Svartmunnad smörbult. Under seminariet visades dock siffror som tydde på att den under förra året kraftigt gått tillbaka.
– Från provfisken i Blekinge och Muskö, så ser vi den här minskningen. På Muskö har vi bytt metod så det går inte att jämföra rakt av, men minskningen är rejäl, säger Ann-Britt Florin, forskare på Institutionen för akvatiska resurser på Sveriges lantbruksuniversitet.
Ann-Britt Florin tror att det är den extremt varma sommaren som orsakat den stora minskningen av smörbult.
– Det är vanligt att smörbultar dör i samband med lek när det är extremt varmt, men vi vet inte hur många fiskar som tog sig ut till djupare och kallare vatten under sommaren. Om det inte blir lika varmt nästa år ska det bli intressant att se resultaten från provfiskena.
En annan invasiv art som diskuterades under seminariet var Maranzelleria, som är en havsborstmarsk. Den upptäcktes i Östersjön 1985 och är nu en av de vanligaste arterna på djupa mjukbottnar. Havsborstmaskar gräver ner sig djupt i sedimenten vilket gör att botten bättre syresätts, men kan även orsaka ökade utsläpp av näringsämnen och miljögifter.
– Eftersom det inte finns några bevis på att Marenzelleria konkurrerat ut inhemska arter kan man se den som ytterligare en art för fiskar att äta. Det vore intressant att veta om det finns gynnsamma effekter på fiskbestånden, sade forskaren Agnes Karlsson, institutionen för ekologi, miljö och botanik vid Stockholms universitet.