
I Räfsnäs har ett antal markägare blivit kontaktade av IP-Only om markupplåtelseavtal för att lägga fiber. Men tillvägagångssättet upprör markägarna som menar att avtalen mer eller mindre framläggs med hot:
– De säger att skriver du inte på så gräver vi i alla fall, säger Jan-Eric Wilén, ordförande i samfälligheten Refsnäs Byalag.
För ett och ett halvt år sedan var tre aktörer intresserade av att dra fiber i Räfsnäs: Telia, Norrtälje Energi samt IP-Only. När de två förstnämnda drog sig ur på grund av otillräckligt underlag blev IP-Only ensam kvar. I våras fick sedermera ett antal markägare i Räfsnäs ett markupplåtelseavtal i brevlådan.
En av dem var Jan-Eric Wilén. Hans upplevelse har varit att avtalen, både för markupplåtelse och för bredbands-teckning, presenterats som tvingande.
– Jag jämför med de som ringer runt och lurar på äldre telefoniavtal. De håller sig inom lagens gräns, men det är väldigt fräckt.
Han menar även att IP-Only inte visat någon vilja att förhandla villkoren i avtalet.
– Vi har kontaktat dem fyra, fem gånger men ingen återkommer. Den enda responsen har varit att “om ni inte skriver på så söker vi ledningsrätt”.
Fredrik Johansson är jurist inom bland annat fastighetsrätt. Han har granskat avtalen i Räfsnäs och menar att villkoren förvisso ligger inom vad som normalt erbjuds initialt, men att de inte ska ses som huggna i sten.
– Ett sådant här avtal bör vara utgångspunkt för förhandling och inte presenteras som vedertaget. Det rätta priset är det man kommer överens om.
Är IP-Only ensamma om det här tillvägagångssättet, enligt din erfarenhet?
– Jag har inte tidigare stött på det. Andra aktörer samlar markägare och förklarar vikten av gemensamma, frivilliga avtal och bygger på så vis upp ett förtroende. IP-Only börjar för långt fram. De säger, som jag förstått att markägarna uppfattat det, att “det är klart ni ska ha fiber, nu börjar vi gräva”.
Om man som markägare får hem ett sådant här avtal rekommenderar Fredrik Johansson att man låter en sakkunnig granska det för att se att det stämmer överens med vad som är vanligt förekommande.
– Många aktörer bekostar en sådan granskning till ett visst belopp.
I Räfsnäs är det ingen av markägarna som skrivit på avtalet. Istället bygger man nu sitt eget bredband.
”Vi ska inte upplevas som aggressiva”
Hur ser ni på kritiken att era avtal upplevs som tvingande?
– En stor majoritet av markägare vi tecknar avtal med, ungefär 200 per dag i Sverige, är bekväma med avtalstexten. Den är brett förankrad och inarbetad, men med så många avtalsparter är det naturligt att några vill ändra vissa paragrafer, säger Niclas Karnhill, pressansvarig på IP-Only
Varför inte gå mer försiktigt tillväga?
– Vi ska inte vara aggressiva eller upplevas sådana, vi lägger ner stor kraft på att vi ska uppträda ansvarsfullt och förväntar oss att detta uppfylls. Och gör vi inte det i vissa fall, så tar vi en diskussion så att det gör det i framtiden. Förhandlingar behövs inte i de flesta fall, då markägarna och vi når en överenskommelse snabbt. Vi har generellt en mycket god relation med markägarna, och uppstår det tillfällen vi inte har det ska vi självklart ta lärdom av det.
Hur ser ni på att markägarna i Räfsnäs upplever att det varit så svårt att få kontakt med er för att diskutera och förhandla?
– Om man som markägare säger nej till att teckna markavtal ser vi rutinmässigt över andra schaktvägar, därför kan det ta en viss tid mellan kontakt. Att det ska vara en tydlig kontaktväg in till oss är en självklarhet, är dessa otydliga kommer vi att göra dem tydligare.