Argumenten för och emot en folkomröstning om Norrbergsskolan var många. Men efter en omröstning står det klart: folkomröstningen blir av.
Ödesfrågan om Norrbergsskolan avgjordes på kommunfullmäktiges möte i måndags. Politikerna i Vaxholm debatterade i över en timme om en rådgivande folkomröstning skulle hållas eller inte. Liberalerna och Moderaterna var de partier som starkast var motståndare till att en folkomröstning skulle genomföras.
– Att använda tid, kraft och pengar på den här frågan är ett bakvänt beteende som snarare visar ett förakt för demokratin, sa Louise Yngström Valdre (L) under ett anförande.
Flera ledamöter från de båda partierna menade att frågan om Norrbergsskolan redan var avgjord. De sa också att pengarna från en försäljning av marken behövs för att finansiera den nya Kronängsskolan som öppnar i höst. Centerpartiet valde att avstå från att delta i omröstningen.
– Vi värnar demokratin och därför kan vi inte rösta nej till det initiativ som formellt nu uppfyller alla kriterier för att vara ett godkänt initiativ. Men i det här speciella fallet kan vi heller inte rösta ja, Kronängsskolan är snart klar och måste finansieras, sa Malin Forsbrand (C) på fullmäktigemötet.
I höstas gick samtliga partier i miljöalliansen ut med att kalla initiativet till folkomröstning för oansvarigt. Ändå valde även Miljöpartiet att säga ja till en folkomröstning.
– Vi anser att frågan om bebyggelsen av Norrberget avgjordes i valet 2014. Många hävdar ändå att informationen inte har gått fram. Uppenbarligen råder det ett informationsunderskott och då får vi ta en medborgardialog kring det och därför säger vi ja till en rådgivande folkomröstning, säger Anne-Charlotte Eriksson (MP) till Skärgården.
Varför har ni ändrat er?
– Det var ett inlägg i debatten som var då. Nu får vi gå in i en ny valomgång och jag hoppas att vi den här gången kan få till en riktigt bra dialog med medborgarna så att ingenting är oklart när de ska rösta, säger Anne-Charlotte Eriksson.
Efter den långa debatten begärdes till slut votering. Resultatet blev 14 ledamöter som röstade ja till att genomföra en folkomröstning, 14 röstade nej och 3 valde att avstå. Enligt lag krävs att minst två tredjedelar av fullmäktiges ledamöter motsätter sig förslaget för att ett nej till folkomröstning ska kunna godtas.
– Min egen känsla är lättad och tacksam över fullmäktiges beslut. Nu börjar arbetet på allvar att informera medborgarna och diskutera relevanta frågor kring Vaxholms fortsatta utveckling, säger Sten Wickström som varit ansvarig för namninsamlingen till folkinitiativet.
Även om Centerpartiet och Miljöpartiet nu plötsligt svängt i frågan om folkomröstning känner sig inte kommunalrådet Lars Lindgren (M) sviken av sina allianskollegor.
– Beslutet var väntat. De båda partierna är fortfarande väldigt tydliga med att Norrberget behöver bebyggas. Men på vägens gång har de känt ett behov att markera sitt partis generella ståndpunkter kring ett folkinitiativ. Det ändrar inget i sak, säger han.
FAKTA// Det här händer nu
- Kommunfullmäktige beslutade den 20/2 att en rådgivande folkomröstning ska genomföras.
- Valnämnden har därför fått i uppdrag att förbereda ärendet. Bland annat ska frågor som datum för omröstning, vallokaler och inte minst hur själva frågan ska formuleras tas fram.
- Därefter ska ärendet via kommunstyrelsen tillbaka till fullmäktige för vidare beslut.