Länets jägareförbund slutar att subventionera minkfällor samtidigt som minken åter ökar i skärgården. Skärgårdsjägarna hoppas kunna fortsätta minkbekämpningen på egen hand.
Jägareförbundet, Stockholms län, drar sig ur projektet Rädda sjöfågeln som man stöttat sedan 1997. I år skulle projektet ha utvärderats men istället läggs det nu ner.
– Vi har jobbat med det här i 17 år och sen hoppar de av. Jag är extremt besviken på dem. Det här blir dödsstöten för Sjöfågelfonden, säger Runo Norlin som drog igång projektet.
Sedan starten har cirka 16 000 minkar fångats i skärgården tack vare stöd från fonden.
– Nu har vi 30 000 kronor kvar i kassan men sen är det slut, säger Per Modin, Singö, ordförande i Roslagens sjöfågelförening.
Han hoppas att man lokalt ska klara att fortsätta minkbekämpningen genom att själva subventionera fällorna.
Den slagfälla som används kostar 450 kronor men har sålts för 200 tack vare subventionerna. Utan dem befarar Runo Norlin att många jägare ger upp jakten.
Samtidigt finns det tecken på att minken åter ökar i skärgårdsområdet.
– Det är dags att damma av fällorna igen, säger Gunnar Hjertstrand på Skärgårdsstiftelsen.
I Stora Nassa sköts 25 minkar förra året och så sent som i påskhelgen ytterligare tre.
– Och i Gillöga sköt jag två, säger Alf Anderin, Skärgårdsstiftelsen.
Där, i Stora Nassa och på Svenska Högarna intensifierar stiftelsen nu minkbekämpningen genom inköp av nya fällor.
– Jakten med minkfällor har självfallet haft betydelse. Den hotade skräntärnan räddade vi sannolikt genom minkjakten, fortsätter Gunnar Hjerstrand.
Anders Klarhäll, ledamot i styrelsen för Jägarna i länet, framhåller att projektet fortsätter så länge det finns medel kvar i fonden. Han bedömer att pengarna kommer att räcka minst ett par år.
– När de och fällorna är slut får vi se över det här igen, säger han.
Enligt Klarhäll togs beslutet om att stoppa subventionerna eftersom det går att köpa billigare fällor av annan sort från Norrland.
Runo Norlin anser att den fälltypen är sämre och att det blir för krångligt att beställa dem till Stockholms skärgård.
Anders Klarhäll menar att den största nackdelen med att de subventionerade fällorna nu försvinner är att organisationen runt projektet upphör.
– Får vi hit mårdhunden är det viktigt att ha det här nätverket med organiserade jägare, säger han.
Projektet Rädda sjöfågeln startades av Stockholms läns jaktvårdsförening, Skärgårdsstiftelsen, landstinget och med stöd från länsstyrelsen. Avsikten var att studera minkens effekt på fågelstammarna i skärgården och vilka jaktmetoder som var effektivast.
Torsten Mörner, tidigare ordförande för såväl Jägarna i Stockholms län som Svenska Jägareförbundet, var engagerad i minkprojektet när det drog igång. Han anser att Stockholms skärgård är en mycket viktig del av länets viltförvaltning.
– Minken ska vi inte ha i skärgården. Tar vi bort den kommer många sjöfåglar tillbaka, säger han.