Rapporterna om att Sveriges grundvattennivåer är nere på rekordlåga nivåer duggar tätt. Men vad innebär detta? Och vad görs? Skärgården dyker ner i vattenfrågan.
I maj i år gick nio myndigheter, däribland Havs- och vattenmyndigheten, SMHI, MSB, och Livsmedelsverket ut med varningen. Vattenbrist hotar stora delar av landet och stärkt beredskap uppmanas. Inte sedan 1970-talet har läget varit så akut. Anledningen är de senaste årens alarmerande brist på nederbörd. Normalt fylls grundvattendepåerna på under vinter och vår i samband med snösmältningen, men sedan 2015 har stora delar av södra Sverige fått 20-30 procent mindre nederbörd än normalt. Det innebar att 2016 var det torraste året på 40 år.
Grundvattnet är den nederbörd som inte avdunstar eller tas upp av växter, utan som fortsätter ner i marken och fyller ut hålrum i berggrunden. Nästan hälften av av det kommunala vattnet i Sverige kommer från ytvatten i sjöar som till exempel Mälaren. En fjärdedel är grundvatten i mark och resten är grundvatten som förstärks med infiltration av ytvatten. Bristen på grundvatten är som allvarligast för den med egen brunn, alltså den som inte är ansluten till det kommunala vattnet. Så är fallet för cirka 1,2 miljoner svenskar, däribland många skärgårdsboende. Ungefär lika många därtill har egen brunn i sitt fritidsboende.
Ett problem är att vattnet helt enkelt kan ta slut – brunnen sinar. Men det är inte det enda. Vid alltför stora uttag och dålig tillförsel i en grundvattentäkt kan den låga nivån göra att saltvatten tränger in i enskilda brunnar. När det väl kommit in i grundvattenmagasinet är vattnet odrickbart för överskådlig framtid.
Det prekära läget har nu fått regeringen att reagera. SGU, Sveriges Geologiska Undersökning, har nyligen fått ett nytt uppdrag att utöka kartläggningen av landets grundvattentillgångar. Dessutom har organisationen beviljats 30 miljoner kronor per år från 2018 och två år framåt för att förstärka och utveckla övervakningen av grundvattnet och höja kunskapen om grundvatten i ett föränderligt klimat – en av de största satsningarna på grundvatten hittills.
– Jakten på grundvatten behöver intensifieras, säger näringslivsminister Mikael Damberg i ett uttalande.
Även Havs- och vattenmyndigheten har fått ett nytt uppdrag att föreslå föreskrifter för att under allvarliga och akuta förhållanden undvika vattenbrist.
Efter varningen i maj tog länsstyrelsen i Stockholm fram en handlingsplan för att identifiera eventuella gemensamma åtgärder inom regionen. Där pekas skärgården ut som ett område där man bör vara extra försiktig med vattnet. Rekommendationerna till kommunerna var bland annat att se över beredskapen kopplat till kommunens vattenförsörjning, informera och stödja boende samt tydliggöra kontaktvägar i händelse av kris. På längre sikt planeras en workshop med länets kommuner angående vattenförsörjning under hösten 2017, samt framtagning av en regional vattenförsörjningsplan.
Och det finns goda skäl att se långsiktigt på problematiken. Även om nederbörden i år faller som en normalsommar, kommer det ta tid innan vattensituationen förbättras. Om 2017 däremot blir en liknande torrsommar som i fjol riskerar vi att uppleva den allvarligaste vattenbristen som registrerats på 100 år.
Vad kan du göra?
På många av kommunernas och myndigheternas hemsidor finns bra tips om vad du själv kan göra för att spara på vattnet. Här har vi samlat de som är mest relevanta för dig som skärgårdsbo.
- Fyll inte pool eller badtunna med vatten från ett kommunalt vattenverk, samfällighet eller egen brunn.
- Samla regnvatten i tunnor vid stuprören för att vattna rabatter och gräsmatta med. Det vattnet är dessutom syrerikare.
- Anlägg helst inga nya rabatter eller gräsmatta som kräver mycket vattning.
- Diska inte under rinnande vatten.
- Kör disk- och tvättmaskin när de är fulla och använd kortprogram.
- Laga alla droppande kranar och rinnande toaletter. En droppande kran kan förbruka 1 500 liter vatten per år.
- Installera snålspolande kranar, duschmunstycken och toaletter - det kan halvera vattenmängden.
- Stäng av vattnet när du schamponerar håret och borstar tänderna.
- Ställ en kanna med vatten i kylskåpet istället för att spola i kranen tills det blir kallt.
- Spola ur vatten som stått still i kranen och samla upp för att till exempel vattna växter med.
- Om du har en gammal toalett med stor vattentank, lägg i en sten (eller annat som inte skadar stolen) i utrymmet under spolknappen så går det åt mindre vatten.
- Undvik att bada badkar. Ett badkar rymmer 200 liter vatten.
- Installera ett mjukt upptag av grundvatten. Information om detta kan du få från Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor.
Så hanterar din kommun vattenkrisen
Skärgården ringde upp VA-ansvariga för de olika skärgårdskommunerna och ställde följande frågor:
1 Hur påverkas kommunen av grundvattenläget?
3 Vad finns det för beredskapsplaner om läget blir akut?
3 Har kommunen gått ut med några särskilda rekommendationer eller
bevattningsförbud?
Norrtälje
Lars Lindberger
Kommunikationschef
1 – Mer än hälften av invånarna i Norrtälje kommun får sitt vatten från egen brunn. Därför är det många som kan få problem nu när grundvattennivåerna är låga. Vi försöker informera våra invånare på så många sätt som möjligt, men främst via vår hemsida och andra digitala kanaler.
2 – Blir det allvarliga problem har vi beredskap för att snabbt öppna tappställen där både privatpersoner och jord-brukare ska kunna hämta vatten.
3 – Just nu är det inget bevattningsförbud, men vi följer utvecklingen hela tiden så det kan ändras. Redan tidigt i våras informerade vi om att man ska vara sparsam med vatten och till exempel inte fylla pooler med vatten från egen brunn.
Österåker
Leslie Lindé
Miljö- och hälsoskyddschef
1– Vi har normalt ganska svårt med grundvattnet under sommartid, dels för att vi är en skärgårdskommun med dålig infiltration i berggrunden, dels för att vi har hög saltvatteninträngning. Vi har fått information att några brunnar på Knektudden och Norrö har vattenbrist.
2 – Roslagsvatten har öppnat två tappställen i Öster-åker för dig med egen brunn – dels vid korsningen Margrete-lundvägen/Söralidsvägen, dels vid korsningen Svensbodavägen/Väg 276 i Roslags-Kulla.
3 – Vi rekommenderar att du med egen brunn är varsam med förbrukningen. Använd inte eget vatten för att vattna trädgård eller fylla pool/badtunna.
Vaxholm
Marie Wiklund
Kommunchef
1 – I Vaxholm får vi vårt kommunala vatten från Mälaren, så vi har ännu inte berörts av problematiken. Men vi är medvetna om läget och följer givetvis utvecklingen.
2– Det finns i dagsläget ingen särskild beredskapsplan eftersom vi inte fått signaler från vare sig Roslagsvatten eller enskilda brunnsägare att läget skulle vara akut.
3 – Vi har lagt ut information och rekommendationer på vår hemsida, men inte utfärdat några förbud.
Värmdö
Jelinka Hall
Bygg- och miljöchef
1 – Grundvattennivån är låg på många håll i länet och Värmdö. Vi har fått allmän information från länsstyrelsen och informerar nu via vår hemsida kring läget.
2 – Vi har ett antal tappställen runt om i kommunen där man kan komma och hämta vatten. Blir det många som behöver använda dem får vi överväga andra alternativ, exempelvis att även ställa ut tankbilar.
3 – Det enda förbudet i Värmdö är på Sandhamn där det råder vattenbrist. Där är det inte tillåtet att bevattna med slang, spola av båtar med slang eller fylla pooler med kommunalt dricksvatten mellan 1 maj och 30 september.
Haninge
Johanna Blomberg
VA-chef
1 – Det kommunala vattnet påverkas inte eftersom vi köper det mesta vattnet från Stockholm. Det finns även egna grundvattenverk till exempel på Muskö, men där har vi inte sett problem med nivåerna.
2 – Får man brist på vatten kan vi hänvisa till platser i centrala Haninge där man får komma och hämta.
3 – Vi har valt att inte gå ut med någon uppmaning om vattenbesparing, annat än för de med egna brunnar som behöver vara lite mer försiktiga.
Nynäshamn
Malin Qviberg,
VA-chef
1 – Eftersom Nynäshamn får vatten från Mälaren påverkas inte det kommunala vattnet nämnvärt, däremot alla med enskilda brunnar. Det är cirka 4 700 fastigheter i kommunen som har egna brunnar. Vissa har hört av sig till oss om att de har problem.
2 – Blir det akut så hänvisar vi privatpersoner att ta kontakt med ett åkeriföretag som kan hämta kommunalt vatten och köra ut tankbilar.
3 – Vi har inget förbud, annat än det som alltid gäller att inte fylla sin pool med grund-vatten.